“Paradijsvogel”Threes Anna

paradijsvogel 9789025448295/2016

Threes Anna, uitgeverij Atlas/Contact

Threes Anna, pseudoniem voor Threes Schreurs (1959), is een Nederlandse romanschrijfster, theater- en filmmaakster. In 2003 debuteerde zij met de roman De kus van de weduwe, een deels autobiografische roman. Paradijsvogel is haar zevende roman.

Inhoud/achterflap: Iris leidt een comfortabel leven in Eden, een resort voor rijke ouderen in Florida. Tot haar man Max overlijdt. In plaats van met andere weduwen te kunnen genieten van hun zorgeloze bestaan blijkt zij te zijn achtergelaten met torenhoge schulden en haar beschermende wereld is al snel niet meer zo veilig en luxueus. Ze slaat op de vlucht om haar schuldeisers te ontlopen en probeert haar oude overlevingsdrift weer aan te spreken. Maar daarvoor moet ze eerst alles verliezen en zichzelf als een baron(es) van Münchhausen aan haar haren uit de modder trekken.

De afbeelding op de kaft geeft het beeld weer zoals je dat zult hebben als je denkt aan renteniers aan het zwembad in een ‘over-the-top-resort’ de ondertitel wekt nieuwsgierigheid en de tekst op de achterflap beloofd wat.

42 hoofdstukken met een prettige leesletter en een boek van heerlijk formaat nemen je mee naar het leven van Iris. Hoe zij onbevangen in een resort leeft tot dat haar man komt te overlijden. In eerste instantie werden  zij gezien als een beetje anders omdat haar man gekleurd was, iets wat behoorlijk opviel in het resort, maar na het overlijden van haar man wordt ze gevraagd bij het weduwen-clubje. Helaas kan ze haar levensstandaard niet langer opbrengen omdat haar man toch meer geheimen, schulden, had achtergelaten voor haar dan ze had verwacht. Ze vlucht weg en ontmoet nieuwe mensen op een bijzonder manier. Tijdens haar vlucht voor de schuldeisers komt ze meer over haar voormalige echtgenoot te weten door een verhaal wat hij achterliet op zijn laptop. Door deze terugblikken in zijn verleden maar ook de herinneringen van haar verleden plus de ontmoetingen met de mensen tijdens haar vlucht maakt het een heel verrassend en bijzonder verhaal.

Het is niet alleen een kijkje in de oppervlakkige keuken van het resort, de nep-wereld die door veel geld geboden wordt maar het is ook een verhaal over vertrouwen en vriendschap. De schrijfster heeft de hoofdpersonage Iris heel goed uitgediept, mede door de terugblikken in het verleden. Een moeizaam verleden wat haar gehard heeft en overlevingskracht geeft. Daarnaast is het leuk te weten dat de schrijfster zelf in een resort woonde voor enkele maanden voor de nodige research. Dat het leven daar soms te zot voor woorden is kan zij alleen maar bevestigen met haar verhaal. De ontmoetingen die ze heeft tijdens haar trip en de situaties waar ze in komt geeft het geheel een komisch en luchtig jasje.

Een heerlijke luchtige roman, een echte aanrader voor in de vakantiekoffer of voor op het terras (of aan het zwembad in je resort)…

 

Met dank aan uitgeverij Atlas/Contact voor het recensie exemplaar, de afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij…

 

10 Comments

  1. Pingback: The Friday Five : boektitels die beginnen met de letter P | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s