“een” Susan Crossan

Een_Sarah_Crossan 9789020608410/2016

Sarah Crossan, vertaling Sabine Mutsaers, uitgeverij Pepperbooks

Sarah Crossan woonde in Ierland, Engeland en New York. Ze studeerde filosofie en literatuur en werkte daarna jarenlang als lerares Engels voordat ze fulltime schrijfster werd.

In “een “ combineert ze een vrije versvorm met een aangrijpend verhaal. Ik had van haar al “gewicht van water” gelezen ( uitgegeven door Kluitman) dus was al bekend met haar schrijfstijl. Als je het openslaat op een willekeurige bladzijde zou je denken dat het allemaal gedichten zijn maar het is een geheel compleet verhaal.

 

Inhoud: Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de locale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen: een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Het geheel wordt verteld vanuit het perspectief van Grace, de ene helft van de tweeling. En al verteld de schrijfster in haar naschrift dat het pure fictie is het komt levensecht over. De schrijfster heeft ook onderzoek gedaan naar Siamese tweelingen, hun anatomie en voorbeelden uit de praktijk, wat het verhaal zeker ten goede komt en echter maakt.

De cover is eenvoudig maar springt er wel uit. De schrijfstijl is ook eenvoudig en komt beknopt over als je een bladzijde openslaat. Het verhaal leest als een stroomversnelling dus de dikte van het boek hoeft je niet af te schrikken. Je leest het zo uit (wat eigenlijk ook best een beetje jammer is).

Het verhaal is boeiend en ontroerend, hartverscheurend en wat mij vooral aantrok in dit verhaal is dat de schrijfster met zo weinig woorden zo’n mooi en indrukwekkend verhaal heeft geschreven.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

 

1 Comment

  1. Pingback: “Toffee” Sarah Crossan | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s