“Geen weg terug”Peter J.L.M. Bernink

cover_geen_weg_terug 9789491773471/2016

Peter J.L.M. Bernink , uitgeverij Palmslag

Peter J.L.M. Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Bijna dertig jaar werkte hij in het Martiniziekenhuis. Vervolgens ging hij aan de slag met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC). Inmiddels heeft hij drie thrillers op zijn naam staan. Geen weg terug (2014), Valse hoop (2015) en  Kwade vrienden (2016). Geen weg terug kwam als heruitgave uit bij Palmslag waar ook zijn laatste thriller Kwade vrienden is verschenen.

Achterflap: Justus van Halen wordt van de weg gedrukt wordt als hij richting huis rijdt met zijn dochter.  Zijn dochter Merel komt hierbij om het leven en hij raakt in een diepe coma. Rechercheur Popma wordt op de zaak gezet. Er blijkt spraken van een jarenlange tegenwerking bij het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum Neurologie. Naarmate Popma verder komt, stuit hij op een stilzwijgende muur van een machtige ziektekostenverzekeraar en een groot ziekenhuis. Er vallen steeds meer slachtoffers, er is sprake van een misdadige organisatie, er is geen weg terug…

Bij het lezen van de achterflap is mijn interesse al gewekt. Ik heb een voorliefde voor spannende thrillers en eigenlijk ook voor verhaal die in de wereld van de gezondheidszorg afspeelt dus de opzet is al goed. De titel wordt ook nog even toegelicht op de achterflap en zeker na het lezen van het verhaal past die er prima bij. Het totaalplaatje met de mooie, eenvoudige maar zeker treffende afbeelding van de cover is meteen af. Nu het verhaal nog.

Bij het openslaan tref je een lijst met personages aan. Dit geeft mij altijd een beetje een ontmoediging want zou het nodig zijn om dit van te voren te bestuderen? Aan de andere kant is het slim om het voor in het boek te zetten want menig lezer start een verhaal en treft dan aan het einde van het boek lijstjes aan die misschien wel handig waren. Maar wat dit betreft is het niet nodig. De personages worden goed beschreven en in het verhaal geplaatst zodat je al lezende al kennis met ze maakt. Na een spannende proloog, het verongelukken van Justus van Halen en zijn dochter, is de nieuwsgierigheid gewekt en duik je meteen in het boek.

Het verhaal is verdeeld in drie stukken: voorspel, middenspel en eindspel en daarna nog een goede epiloog en verantwoording van de auteur. Hij verteld dat hij echt alles heeft verzonnen maar dat de inspiratie van zijn verhaal wel duidelijk is : “De macht van de zorgverzekeraars is te groot geworden en dat is ongezond”.. en dat komt al lezende wel binnen.

Terwijl je Popma en zijn collega’s volgt, druk doende met het onderzoek, leer je de personages en hun beweegredenen steeds beter kennen. De informatie wordt goed gedoseerd en daardoor is de spanningsopbouw perfect. Sommige scènes lijken klein en niet relevant maar blijken later in het verhaal weer op zijn plaats te vallen iets wat ik zeker kan waarderen in een verhaal. Niks zo erg als een thriller die voorspelbaar is en dat is deze zeker niet!Van begin tot het einde bleef het verhaal mij boeien en de prettige leesbare schrijfstijl zorgt ervoor dat je het in één ruk uitleest.

Na het lezen van Geen weg terug ben ik meteen begonnen in de nieuwe thriller van deze schrijver en ik hoop dat zijn tweede boek ook door Palmslag in het zelfde mooie jasje opnieuw wordt uitgegeven !

 

Ik dank uitgeverij Palmslag van het toezenden van het boek. Het verhaal verscheen in 2014. Ik las de heruitgave uit 2016.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

1 Comment

  1. Pingback: ” valse hoop ” Peter J.L. M. Bernink | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s