“reboot” Amy Tintera

reboot 9789000350223/2016

Amy Tintera , vertaling Valérie Janssen , uitgeverij Best of YA / Van Goor

Amy Tintera is een Amerikaanse schrijfster en heeft de studie journalistiek en gewerkt in de filmindustrie waar ze ook een opleiding/master in heeft. Zij kon haar draai echter niet in deze sector vinden en viel terug op haar eerste liefde, schrijven. Ze schrijft YA romans, Bij Harper Collins verscheen het eerste deel van de Ruined serie ( volgend jaar staat deel 2 op de planning en het derde in 2018) en de duologie Reboot. Het tweede deel van Reboot wordt in het najaar van dit jaar in Nederland verwacht.

Achterflap : De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten.Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot. Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk. Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

De vormgeving springt er al meteen uit. Ik heb de Amerikaanse cover gezien en ik moet zeggen die van de Nederlandse versie vind ik een stuk beter. Het felgroene oog met een aparte groenkleur die het grootste deel van de cover beslaat valt meteen op. Op de zijkanten zit hetzelfde oog en dat is een leuke aparte twist waardoor het boek letterlijk in het oog spring. Nu is een oog op de cover niet erg origineel ( ik kan zo twee titels noemen van recente YA boeken die dit ook hebben waarbij “kater” ook nog eens met groen is) maar de combinatie met de zijkant maakt het dit toch weer wel origineel.

Verder heeft het boek 33 korte genummerde hoofdstukken, een lekker dikke leesletter, eenvoudig taalgebruik en leest het geheel vlot en lekker weg. Een pakkende schrijfstijl waardoor je voor je het weet het boek uit hebt.

De schrijfster weet de informatie in het verhaal goed te doseren. Al lezend kom je er achter dat er een dodelijk virus in de wereld is gekomen waardoor het leven een drastische omslag heeft gekregen. Sommige overledenen keren terug als Reboot. Dat gegeven plus dat hoe lang je dood bent geweest het karakter van de Reboot bepalen zal is origineel.

De hoofdfiguur Wren is 17 en 178 minuten dood geweest en daarmee dus sterk, snel en onkwetsbaar, iedereen is bang voor haar want zij is de sterkste Reboot die zonder na te denken de orders van de HARC ( de organisatie die de Reboots traint en aan het werk zet) uitvoert. Zij handelt zonder geweten puur op haar fysieke kracht.Als zij echter Callum ( 22 minuten dus nog vol emoties) moet trainen gaat haar karakter veranderen.

De toon in het verhaal veranderd dan ook . Het begin is vol actie en er is een sterke vrouwelijke hoofdpersoon neergezet. Iets wat ik zeker kan waarderen en toe kan juichen omdat het vaak anders is.  Vervolgens komt daar een Callum op het toneel die neergezet wordt als een mooie jongen vol emoties en volgens mij ook zonder veel verstand. Hij komt  niet bijster slim over maar hij brengt wel wat humor in het verhaal.  Van een spannend actie verhaal gaan we over in nog-net-geen chicklit of liefdesverhaal omdat Wren plots last krijgt van haar geweten, verliefd wordt, vlinders in haar buik voelt en uiteraard haar werk niet meer kan uitvoeren zoals ze deed.

Het is niet erg dat ze menselijker wordt en dat die gevoelens van toen weer omhoog komen, al is dat niet al te geloofwaardig neergezet, maar de spanning in het verhaal ebt zo ook  weg. En het verloop wat voorspelbaar. Ik hoop dat de schrijfster die spanning er in het tweede deel weer  in kan brengen en er nog genoeg te vertellen is voor het tweede deel. Want na het vervolg ben ik hierdoor wel nieuwsgierig.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s