“de geest geven” Hilary Mantel

de geest geven 9789025447953/2016

Hilary Mantel, vertaling Gerda Baardman&Anne Jongeling, uitgeverij Atlas/Contact

Hilary Mantel (1952) schrijft korte verhalen, essays en romans. “Wolf Hall”en “het boek Henry”werden bekroond met de Man Booker Prize. De boeken werden bewerkt door de Royal Shakespeare Company tot prijswinnende toneelstukken en tot een veelgeprezen televisieserie bij de BBC.

Achterflap: Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen. Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn die agressieve medicatie en zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie noodzakelijk maakten, en ten slotte onderging zij een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een roman van deze schrijfster had gelezen en dan is het misschien wat vreemd om als eerste een autobiografie van haar te lezen. Het verhaal laat zich echter lezen als een roman en ook al ben je niet bekend met haar werk is het zeker de moeite waard te lezen.

In dit verhaal verteld Mantel over heel belangrijke periodes uit haar leven. Een chronologische vertelling uiteraard beginnende bij haar jeugd. Ze groeit op in een katholiek arbeidersgezin met als buren opa en oma. Haar moeder kreeg een verhouding met Jack en haar vader verdween uit haar leven. In die tijd werd daar niet over gesproken. Naast een moeizame jeugd en moeilijke puberteit waarbij de dokter haar zelfs adviseert te stoppen met studeren en schrijven lees je ook zeer openhartig over haar medische klachten. Deze klachten zorgen er zelfs voor dat ze zelf geen kinderen kan krijgen.  Stap voor stap beschrijft Mantel  haar verleden en hoe ze alles wat haar is overkomen  een plaats geeft.

Ze schrijft heel openhartig en van sommige zaken vraag je je af hoe zoiets heeft kunnen gebeuren  maar als je ze plaats in de tijd waarin het zich afspeelt zijn ze ook wel weer te begrijpen. Het geeft ook een goed tijdsbeeld neer van de periode in Engeland waarin zij opgroeit.

Gelukkig zit in het verhaal ook de nodige humor en daardoor is het geen zwaar en beladen verhaal geworden van een ongelukkige jeugd en ziekte maar juist een luchtig en mooi verhaal over een sterke vrouw.

Met dank aan uitgeverij Atlas/Contact voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s