“Wolvinnen van Otrostaadt”Jasper Polane

Cover 9789492099150/2016

Wolvinnen van Otrostaadt  Jasper Polane uitgeverij Quasis

Jasper Polane is schrijver, uitgever en oprichter van Quasis. Als scenarist schreef hij tekenfilmseries voor televisie. Zijn debuut Lege steden (2014) werd genomineerd voor de Hebban Award voor het Beste Fantasyboek van het Jaar en uitgeroepen tot het populairste boek op deze lezerssite.  Het vervolg Vorstin van de Kou verscheen in 2015 en werd geprezen door fantasy-grootmeester Peter Schaap.En nu is er het derde deel in fantasy-serie  de Onzichtbare Maalstroomcyclus.

Ook  al heb ik nog heel veel leesvoer zat ik op deze titel wel een beetje te wachten, gelukkig verscheen er in de splinters serie nog ‘het oog van de krokodil’ een kort avontuur in een  van de parallelle   werelden waarin ik vond dat de vertelwijze een kleine verandering door had gemaakt. Benieuwd of dat zou worden voorgezet in het derde deel van de Maalstroom.

Gisteren ging de blogtour rond deze titel van start. Twaalf dagen lang maken de Wolvinnen en de auteur een rondgang langs boekenblogs. Vandaag mijn deelname er aan.

Achterflap: : Een raadselachtige moord, waarbij slechts gemummificeerde resten achterblijven. Als er meer slachtoffers vallen gaan Edison Walraven en Heike Krim op onderzoek uit. Al snel blijkt het om een seriemoordenaar van bovennatuurlijke komaf te gaan. Het wordt een race tegen de klok om de dader te vinden, terwijl persoonlijke problemen de zoektocht bemoeilijken.Een wereld van hen verwijderd is Heikes zusjes Lise toegetreden tot de geheimzinnige IJzeren Toren, een opleidingscentrum van de inquisitie. Wanneer er strijd uitbreekt tussen de leerlingen neemt Lise een verschrikkelijke beslissing.

“Wolvinnen van Otrostaadt ” het derde deel van een cyclus en ik kan je aanraden de eerste twee delen te lezen voor je hier aan begint. Zelf meende ik bij mijn recensie van het tweede deel dat je het nog wel zelfstandig kon lezen als het echt zou moeten maar je mist niet alleen een mooi verhaal maar ook de achtergrond informatie zodat je meer weet over de parallelle werelden waar het zich in afspeelt. Bij het lezen van het derde deel bleek deze informatie onontbeerlijk. Personen en werelden komen voorbij waarvan je dan niet kan volgen waar het over gaat zonder het lezen van deze voorgaande delen.

Het eerste deel ‘Lege steden’had mijn aangenaam verrast. Het voerde je mee naar parallelle werelden vol dubbelaars (personen die in beide werelden bestaan) en ESPérs (telepathische agenten). Ook deze figuren vind je in de “Wolvinnen van Otrostaadt maar hun kunnen staat niet zo op de voorgrond als in het eerste deel. Het kunnen reizen tussen de werelden en de uitleg over hun gaven zijn van belang maar het verhaal zelf staat nu op de voorgrond en dat vind ik een groot gewin. Het tweede deel “Vorstin van de kou” had meer mysterie en was net even spannender en gruwelijker. Soms ging het zelfs de fantasie te boven met een open einde…

“Wolvinnen van Otrostaadt” brengt je gelijk weer in het verhaal. Alleen zoals ik vertelde nemen we de geschepte werelden voor waar. Doordat je al op de hoogte bent van de personages, hun kunnen en de bedrijven waarvoor ze werken, het reizen door de werelden en weet  over het bestaan van de Vorstin en haar herauten kan je je meteen onderdompelen in het verhaal. Het is prettig te lezen hoe het verder gaat met de dames Heike, Odette en Edison. Hoe zij zich verenigen in de Wolvinnen en zo een moord proberen op te lossen. Je waant je in de tijd van Sherlock Holmes met een bovennatuurlijk tintje. Naast dit verhaal is er het verhaal van Lise en langzaam komen die twee verhalen bij elkaar wat de schrijver op een mooie manier heeft gedaan.

De karakters worden meer uitgediept dan in het vorige deel en daardoor gaan ze meer leven, ze worstelen met dagelijkse problemen en gevoelens en hebben een leven naast hun speurwerk wat het vloeiender doet lezen. Ik merkte deze verandering al heel subtiel in het Splinters verhaal en ik ben blij dat deze toon is doorgevoerd.

De gebeurtenis met een van de hoofdpersonages was misschien te verwachten, ongeloofwaardig als het niet zo gebeuren, maar zonder een spoiler er tegen aan te gooien moest ik zeggen dat ik tot het laatste moment hoopte dat het niet waar zou zijn. Persoonlijk vind ik het zeer gewaagd als een schrijver met dit bij een van de hoofdpersonages durft te doen.

Het verhaal is een waardig vervolg en is gegroeid en uitgediept en ik heb het in één zucht uit gelezen. Ik was daarom ook zeer verheugd in het dankwoord “ three down, one to go!” te lezen wat betekende dat ik nog geen afscheid van de Maalstroom hoef te nemen en mij, en andere fans, nog een vierde deel tegoed hebben… Al zou van mij de Maalstroom wel oneindig mogen zijn…

wolvinnen Met dank aan uitgeverij Quasis voor het recensie exemplaar en Japser Polane dat ik mee mocht doen aan de blogtournee.

De afbeeldingen zijn van http://www.quasis.nl waar je meer informatie kunt vinden over de Maalstroomcyclus en de Splinters-serie

Mijn andere recensies aangaande bovengenoemde titels vind je uiteraard op mijn blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wolvinnen van Otrostaadt  Jasper Polane uitgeverij Quasis  isbn 9789492099150

 

Wolvinnen van Otrostaadt is het derde boek in de Maalstroom-reeks van Jasper Polane.

 

Advertenties

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: ” Heren van Twist ” Jasper Polane | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s