Gastblogger Felice Beekhuis over”GVR”Roald Dahl plus win-actie!

gvr boek

Vandaag een gastblog van Felice Beekhuis over de GVR!

Kiezen

Toen Conny me vroeg om een stukje te schrijven over Roald Dahl dacht ik dat dat makkelijk was. Ik hou van zijn boeken, dus daar iets over zeggen moest toch wel te doen zijn. Samen met Guus Kuijer en Astrid Lindgen vormt Roald Dahl mijn top drie op het gebied van kinderboeken en jeugdsentiment.

Toch kostte het me meer moeite dan ik had verwacht. Zoveel prachtige boeken, maar als ik over allemaal ga schrijven, is er vast geen lezer van deze blog zo gek om het hele verhaal te lezen. Uiteindelijk heb ik, na lang wikken en wegen, mijn drie favoriete Dahl-boeken gekozen: Matilda, De Heksen en De GVR. Over Matilda en De Heksen zijn hier op conniesboeken al gastblogs voorbij gekomen, maar gelukkig blijft er voor mij een heel mooi boek over.

Vroeger werden de boeken van Roald Dahl bij ons thuis regelmatig voorgelezen. En hoewel ik mij beter kon inleven in Mathilda, was De GVR overduidelijk mijn zusje’s favoriet. Samen genoten we zowel het boek als de bijbehorende tekenfilm. Dus toen ik afgelopen maand tegen haar zei dat ik een gastblog ging schrijven over Roald Dahl, riep ze onmiddelijk: ‘Ga je het over De GVR doen?’                Ja dus!

gvr lezend fontien

De GVR

De GVR, de Grote Vriendelijke Reus, wat een een prachtboek! Hoewel het al in 1982 werd uitgegeven, is het boek nog steeds toepasbaar op onze tijd. Juist omdat het zo’n mooie fantasiewereld beslaat. De GVR is tijdloos, misschien ook wel omdat Verenigd Koninkrijk nu, 34 jaar later, nog steeds dezelfde koningin heeft…

Even een samenvatting van inhoud, voor de onwetenden die de afgelopen decennia onder een steen gewoond hebben:

Sophie, een weesmeisje uit Londen, kan op een avond niet slapen. Wanneer ze haar raam wil sluiten, ziet ze buiten een reus staan. De reus ziet haar, hoort haar hart bonken en neemt haar mee naar zijn grot in reuzenland. Sophie is bang dat de reus haar gaat opeten, maar deze ene reus blijkt de GVR te zijn, de Grote Vriendelijke Reus.  De GVR vangt zowel mooie dromen als nachtmerries in Dromenland en bewaart deze in potjes. ’s Nachts deelt hij ze weer uit aan slapende kinderen, alleen maar mooie dromen. De andere reuzen in reuzenland zijn niet vriendelijk. Ze zijn ‘mensenpeuzelende kannibalen’, die het liefst kleine, malse kinderen eten. Maar de wereld waarschuwen kan niet, want niemand zou haar geloven. Uiteindelijk weten Sophie en de GVR samen met de koningin van Engeland de mensen te redden van deze enge reuzen.

 

Verfilming

In 1989 verscheen er al een animatiefilm over de Grote Vriendelijke Reus, een film die mijn zusje en ik in onze kinderjaren verslonden hebben. Natuurlijk ziet iedereen er net over anders uit dan op de illustraties in het boek, en loopt het verhaal op sommige punten helemaal anders. Zoiets boeit je als kind echter helemaal niet!

Op dit moment ben ik vooral heel nieuwsgierig naar de film van Steven Spielberg die dit jaar uit komt. Op 14 mei is de première geweest op het Filmfestival van Cannes, maar het is nog even wachten tot wij de film in Nederland te zien krijgen.  Op 20 juli is het eindelijk zover. Maar vergeet vooral niet om eerst nog even het boek te lezen.

Het boek is natuurlijk altijd beter dan de film! GVR paperback filmeditie.indd

Felice Beekhuis

kinderen fonteinWIN-ACTIE!

Van uitgeverij Fontein mag ik een exemplaar weggeven van de film-editie van de GVR! Hoe leuk is dat !

Wat moet je daar voor doen?

*like dit bericht

*delen mag op sociale media

*stuur een email met de andere twee titels die in de top drie van Felice staan (let op per email dus !) conniesboekkies@gmail.com

*zet onder dit bericht in de reacties dat je mee doet en het is leuk als je in deze reactie laat weten wat jouw favoriete Roald Dahl titel is !

*Meedoen kan tot 1 juli dan maak ik de gelukkige bekend! Als jij het bent reageer dan binnen een week, daarna loot ik opnieuw!

 

 

 

 

 

 

8 Comments

  1. Ik doe heel graag mee met deze winactie! De boeken van Roald Dahl heb ik verslonden in mijn kinderjaren, en de GVR heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het was namelijk het eerste volledige boek dat ik voorlas aan mijn jongere broertje en ook nog eens het eerste volledige boek dat hij zelf op zijn eentje ook las. Mijn mailtje kan je dus verwachten 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s