“Ga hosselen” Jeanine Schreurs

ga hosselen 9789461261724/2016

Jeanine Schreurs, uitgeverij Haystack

Dr. Jeanine Schreurs is een internationaal expert op het gebied van duurzame leefstijlen. Sinds ze vijftien jaar geleden haar goedbetaalde managementbaan vaarwel zei, is ze een tevreden hosselaar. Ze is schrijver, trainer, hospita en moestuinier. Ze is directeur van de sociale onderneming Stichting LIFT, bedenker van de Budgetkring en het Lift je Leven-programma: een succesvolle aanpak om bewust en zorgvuldig om te gaan met je geld en je leven. Aldus de achterflap van dit boek.

15 jaar geleden kwam ze noodgedwongen in een WAO procedure waar ze uit stapte en voor zichzelf ging beginnen. Totaal onvoorbereid, wat ze niet zou aanraden, nam ze de regie weer over en ging ze haar ‘eigen kostje bij elkaar scharrelen’ of te wel “hosselen”.

Achterflap: Vergeet die ren-je-rot baan, kies liever voor een ondernemende levensstijl en ga hosselen. Hosselen heeft de toekomst. Een hosselaar is niet afhankelijk van één inkomstenbron. Hij scharrelt zijn kostje bij elkaar met verschillende activiteiten die samen genoeg opleveren, genoeg voor een leuk leven.Een hosselaar is streetwise: een ondernemend multi-talent dat kansen grijpt en risico’s spreidt. Geld verdienen wordt weer een levenskunst die je al doende ontwikkelt.

Hosselen is van oorsprong een Surinaams woord en betekent  dus ‘je kostje bij elkaar scharrelen’. Door de jaren heen heeft het een negatieve klank gekregen, mede door het gebruik van dit woord in het criminele circuit maar volgens de schrijfster van dit boek wordt het dé manier van leven in de toekomst. Binnen tien jaar zal nog geen 40 procent van de werkende bevolking nog een vast contract hebben en waarom zou je je inkomsten niet uit verschillende bronnen kunnen halen. Dat is waar het omdraait.

Na een frisse inleiding over hoe de schrijfster te werk is gegaan en hoe het boek is opgezet wordt geld verdienen als levenskunst gezien. Door het inzetten van je talenten en het ontdekken van bezigheden waar je plezier aan beleefd, tezamen met het in de gaten houden van trends en het benutten van een goed netwerk, ook op sociale media, kan iedereen de kans pakken om geld te verdienen. Je hebt dus geen vaste baan nodig om gelukkig te zijn en voldoende geld te verdienen.

In 9 hoofdstukken verteld de schrijfster over hoe je dit stap voor stap kunt oppakken, verteld ze haar eigen ervaringen, is er ruimte voor interviews met anderen over het onderwerp en is ook  voor je eigen aantekeningen. Ook zijn er wat opdrachten in gezet zodat je een idee op komt doen of je gedachten een bepaalde kant op worden gestuurd. En dat is wel nodig want je zal wel een omslag moeten maken in je denken en doen. Nuchtere Hollanders als wij zijn, zijn wij opgegroeid met het idee dat een vaste baan en een vast inkomen zekerheid geven en die zekerheid daar klampen we ons aan vast. Dat je echt geen vaste baan nodig hebt om gelukkig te zijn is dus een behoorlijke kluif om los te laten. Maar als je die omslag kan maken moet ik zeggen dat het idee niet eens zo gek is.

Het geheel is in duidelijke taal geschreven, geen zwaar management boek maar juist een helder en prettig leesbaar boek met persoonlijke ervaringen en praktische opdrachten voor iedereen toegangkelijk. Op de site van de uitgeverij vind je meer informatie en tips na aanleiding van dit boek.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Ik dank uitgeverij Haystack voor het toezenden van dit recensie exemplaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s