“George”Alex Gino

george 9789020674460/2016

Alex Gino, vertaling Carla Hazewindus, uitgeverij Kluitman

Alex Gino houdt van glitter, ijsjes, tuinieren, flauwe woordgrappen en verhalen die gaan over de verscheidenheid en complexiteit van het leven. Alex Gino is transgender en geeft hier lessen en cursussen over. “George” is het debuut van Alex Gino.

Achterflap: George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk va haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen omdat ze een jongen is. Samen met haar vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn, maar vooral zichzelf, voor eens en altijd…

Toen ik in de boekwinkel dit boek op de plank zag liggen sprong het er voor mij gelijk uit. De witte kaft met de kleurige letters trok mij aan. Op de gele wikkel stonden quotes wat mij nog nieuwschieriger maaakte, dit boek moest gewoon mee en gelezen worden.

In 12 hoofdstukken met een prettige grote en dikke letter en in duidelijk een eenvoudig woordgebruik sluit het boek goed aan bij de doelgroep van 8plus. We maken kennis met George en het mooie is dat de schrijver vanaf de eerste bladzijde haar voorsteld als meisje en ook  haar als meisje benoemt door zij en haar te gebruiken. Na een paar bladzijdes kom je er achter dat George in een jongenslichaam zit en hoe zij daar mee omgaat. Hoe moeilijk zij dit soms vindt en dat op een gegeven moment zij dit geheim moet gaan delen. De reacties hierop zijn heel verschillend, soms voorspelbaar maar ook heel mooi en ontroerend. Ik wil niet alles verklappen maar de reactie van de grote stoere broer en de beste vriendin van George vind ik een extra vermelding waard. Wil je weten hoe ze doen nadat ze het grote geheim hoorde ? Moet je maar snel dit mooie boek lezen wat hopelijk voor begrip en openheid kan zorgen omdat je niet voor een leven als transgender kiest maar je dat gewoon bent. De slogan bij de campagne van dit boek is zeer treffend “je mag zijn wie je bent” en zo is het ook !

Femke (13): Het is een mooi en ook makkelijk geschreven verhaal. Het is een interresant verhaal en ik vond het ook leuk om te lezen. Het is goed en fijn dat er nu ook een verhaal over dit onderwerp voor kinderen is zodat kinderen er ook meer over weten en misschien wel wat herkennen dat ze niet alleen zijn of als hun vriendje of vriendinnetje zich zo voelt.

 

De foto van de cover komt  van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s