” Alles houdt op te bestaan ” Elizabeth Brundage

alles houdt 9789048830107/2016

Elizabeth Brundage was scenarioschrijver  en schreef korte verhalen. Dit is haar derde roman. Volgens de uitgeverij een literaire thriller waarbij ze een kanttekening plaatsen bij de definitie van een echte literaire thriller. Dit verhaal zou echter zinderen van de spanning en zou zeker onder deze definitie vallen. Benieuwd begon ik in deze dikke pil van ruim 475 pagina’s.

Het verhaal lijkt te draaien om een moordonderzoek. Om de vraag wie Catherine Clare heeft vermoord. George Clare komt op een winterse namiddag thuis van zijn werk en vindt het levenloze lichaam van zijn vrouw. Zijn driejarige dochter Franny, zit in de hal en kan niet zeggen wie er verantwoordelijk is voor haar moeders dood. George wordt direct als hoofdverdachte gezien al lijkt hij een waterdicht alibi te hebben.

Het verhaal begint met de ontdekking van de gruwelijke moord door George. Hij gaat met zijn dochtertje naar de buren waar hij verteld over zijn gruwelijke ontdekking. De buren schakelen uiteraard meteen de politie in en ontfermen zich over George en zijn dochter. Daarna volgt er een uitgebreide terugblik naar het verleden van George en Catherine, hoe ze elkaar hebben leren kennen en hoe ze op de boerderij terecht zijn gekomen. De boerderij staat in een kleine gemeenschap en heeft zijn eigen verleden.Het vorige echtpaar is er gestorven en hun drie  kinderen wonen nog in het dorp. Deze bezoeken Catherine en Franny en spelen ook een rol in het verhaal. George vertrekt gedurende het onderzoek naar een andere staat en het lijkt er op dat het moordonderzoek stagneert. George zal Franny nooit vertellen over haar moeder en wat er is gebeurd. Jaren later komt Franny naar het huis om het leeg te halen en komt ze meer te weten over haar moeder en de tragedie die zich heeft afgespeeld.

Na de openingsscene, de ontdekking van de moord, waarbij je als lezer meteen de spanning voelt, maakt het verhaal een duik in het verleden. Naar dezelfde boerderij waar we kennis maken  met het echtpaar wat er toen met hun drie kinderen woonden en wat er gebeurde zodat de boerderij leeg kwam te staan en George en Catherine er konden gaan wonen.

De snelheid van het eerste hoofdstuk gaat over in een andere wat moeizame schrijfstijl waar ik behoorlijk aan moest wennen. De schrijfster kan heel beeldende zinnen maken en zeer uitweiden over de details waardoor het geheel en het tempo wat zoek raakt. Maar verderop in het verhaal wordt de draad weer opgepakt en leest het weer wat vlotter weg.Misschien omdat alle personages zijn geïntroduceerd en je als lezer ze steeds meer leert kennen of misschien heeft de schrijfster zich al schrijvende zich ook aangepast.

Persoonlijk vind ik het boek meer een roman waarbij de psychologische spanning tussen het echtpaar Clare en de aparte sfeer van de dorpsgemeenschap goed is weergegeven door de schrijfster. Aan de ene kant is het interessant om in het verleden van de vorige bewoners en hun geschiedenis te duiken en later in die van George en Clare maar soms vond ik de uitwijdingen wat erg ver terug gaan wat ten kosten ging van de spanning die je bij een thriller zou verwachten. En dat is eigenlijk wat je dus niet moet doen. Je moet geen thriller of verhaal verwachten wat tegenwoordig als literaire thriller wordt weggezet.Je moet meer denken aan een verhaal als de verborgen geschiedenis van Donna Tartt. Een meeslepend verhaal met psychologische diepgang.

 

Ik dank uitgeverij Hollands Diep voor het toezenden van deze roman. De foto van de cover komt van de site van de uitgeverij.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s