“Vergeteritis”José Verlaan-Moree&Klaas Stuifbergen

20160608_084123 9789082541809/2016

tekst José Verlaan-Moree , illustraties Klaas Stuifbergen

Vergeteritis gaat over Fien en haar opa. Elke jaar gaat ze met Opa Jan op vakantie naar Spanje. Dat vinden ze heel gezellig, maar het lijkt of opa steeds vergeetachtiger wordt! Opa Jan gaat naar de dokter en hoort dat zijn brein in de war is. Opa Jan heeft de Ziekte van Alzheimer. Fien geeft de Alzheimer een andere naam en helpt Opa waar ze kan.

Vergeteritis is een klein, handzaam, vierkant boekje met vrolijke kleuren. Op elke linkerpagina vier regels tekst op rijm en op de andere zijde een eenvoudige kleurrijke illustratie. Doordat de tekst kort en duidelijk is en op rijm zal het zeker aanspreken bij kleine kinderen.

Het verhaal gaat over  Opa Jan die eerst een beetje vergeet maar dan toch ook dingen vaak opnieuw verteld en hij de weg kwijt raakt. Kinderen, vooral de peuters en kleuters denken heel eenvoudig. Wat je ziet dat is er en wat je niet kan zien is niet te bevatten. Als je je arm breekt zit je in het gips en heb je pijn maar een hoofd dat in de war is? Door deze uitleg maakt dit de onbegrijpelijke ziekte van Opa Jan wat meer tastbaar en de mooie woorden aan het einde zijn heel ontroerend. Een fijn prentenboekje met een boodschap wat zeker een aanvulling is om kinderen kennis te laten maken met de Ziekte van Alzheimer.

Een gedeelte van de opbrengst van dit  prentenboekje komt ten goede aan de research en aandacht voor de Ziekte van Alzheimer.  Het is niet mijn bedoeling om reclame te maken voor boeken op mijn blog maar persoonlijk ligt dit onderwerp mij zeer aan het hart en hoop ik dat het zijn weg zal vinden naar veel kinderen!

 

#prentenboekperweek2016 15/52

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s