“Kinderen van de ijstijd”Roderick Leeuwenhart

cover_ijstijd 97894920991055/2016

Roderick Leeuwenhart deed een studie animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en schrijft sinds 2001 vor Aniway, het grootste Nederlandstalige tijdschrift over Japanse popcultuur. Zijn debuut Pindakaas en Sushi is de eerste y.a roman over het groeiende enthousiasme voor Japan onder Nederlandse jongeren en hij is inmiddels bezig met het derde deel uit deze serie.

Voor splinters Young adult schreef hij het verhaal Kinderen van de ijstijd”.

Elke maand verschijnt er een kort verhaal in een kleine pocketuitgave.  De verhalen vallen binnen de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller, magisch realisme en horror. Voor een prettige prijs van €5,95 kan je proeven aan verschillende genres en kennis maken met het werk van fantasy-schrijvers.

Inhoud: Klimaatverandering heeft haar tol geëist, een nieuwe ijstijd is begonnen. De veertienjarige Nanoek woont al zijn hele leven in de “iglo”, een knus onderzoeksstation op de Noordpool met zijn ouders. Hij kent geen ander leven, maar wanneer hij contact krijgt met een meisje in Nederland begint er van alles te knagen in zijn hoofd. Klopt het wat zijn ouders hem voorspiegelen wel? Hij doet een gruwelijke ontdekking..

In slechts 39 bladzijdes weet de schrijver je mee te nemen naar een geïsoleerde plek en begrijp je al snel de eenzaamheid van Nanoek. Het is je makkelijk in te leven in de hoofdpersoon omdat deze goed wordt omschreven en je door zijn gedachten ook een goed beeld krijgt van het leven op het poolstation. Het verhaal kent een goede opening, spanningsopbouw en afsluiting wat de kracht is van een goed kort verhaal en wat ik altijd knap vind als de schrijver dit voor elkaar krijgt. Na het lezen van de pindakaas&sushi boeken is dit een heel ander soort verhaal en ik ben aaangenaam verrast. Ik hoop dat de schrijver de ambitie heeft hier meer uit te gaan halen en ons zal verrassen met een mooie (Young adult-) roman, en het liefst met dezelfde spanning als in dit verhaal.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s