“Mannen zonder vrouw”Haruki Murakami

murakami 9789025446604/2016

Haruki Murakami, vertaling Jacques Westerhoven, uitgeverij Atlas/Contact

Ik zag met grote regelmaat boeken van Haruki Murakami voorbij komen en merkte op dat de reacties heel zwart / wit waren. Of iemand vond het geweldig of iemand vond het helemaal niks. Ergens er tussen in dat leek niet te kunnen. Mede door enthousiaste bloggers had ik wel de naam van de schrijver genoteerd toch wel nieuwsgierig genoeg om een keer wat te gaan lezen van hem.

Een tijdje terug ontving ik van uitgeverij Atlas/Contact het boek “mannen zonder vrouw” van deze schrijver en kon ik kennis maken met zijn verhalen.“Mannen zonder vrouw “ bevat zeven korte verhalen die als lopende draad dus gaan over mannen zonder vrouw dus de titel dekt de lading.

De cover springt er uit door de felle kleuren en de vouwstijl van de pagina’s is heel apart en ik heb me laten vertellen door iemand dat dat typisch Japans is. Het is in ieder geval origineel.De cover gaf bij mij ook een beetje een mysterieuze beeld dus ik was zeer benieuwd. Op de achterflap staat alleen de tekst “ nieuwe verhalen van de meester in de allesverslindende liefde”, dat mag dan wel wat beloven.

Aan de flappen in de binnenzijde komt al een tipje van de sluier omhoog: in zeven korte verhalen wijdt de meesterverteller zich opnieuw aan een van zijn grote them’s : de liefde. De verhalen in deze bundel horen tot de meest tedere, ontroerende teksten uit zijn oeuvre en zijn ze onmiskenbaar Murakami. Ze gaan over eenzame , beschadigde mannen, die wat mankeren en kleurloos zijn..

Verder lees ik dat de schrijver al vele romans op zijn naam heeft staan en dat er van zijn laatste roman 40000 exemplaren over de Nederlandse toonbank zijn gegaan en hij meerdere prijzen heeft mogen ontvangen. Hoog tijd iets van hem te gaan lezen.

De zeven verhalen in deze bundel konden mij niet allemaal bekoren. De schrijfstijl vond ik af en toe zelfs saai en langdradig. Wat voor een kort verhaal toch niet echt handig is. Kleine details worden soms zeer groot gemaakt en de hoofdfiguren komen voor mij niet goed uit de verf. In het eerste verhaal “drive my car” lucht een man zijn hart bij zijn chauffeuse en kon ik geen enkele sympathie voor hem opbrengen. Ook het daarna volgende verhaal kon mij niet boeien. Gelukkig besloot ik om door te lezen en de verhalen” Sheherazade” en “Samsa verliefd” (wat mij  deed denken aan verhaal van Kafka) vond ik er echt uitspringen.

Kortom voor mij gemengde gevoelens over mijn eerste kennismaking met deze schrijver.Misschien komt zijn trage schrijfstijl meer tot zijn recht in een roman in plaats van in een kort verhaal. De kracht van een kort verhaal is voor mij dat je na het lezen achterblijft zonder vragen en bij zeker de helft van deze verhalen had ik het idee wat te missen in de diepgang of afronding van het geheel. Voor zijn fans is dit een leuke aanvulling op de collectie maar voor mijn kennismaking met hem denk niet. Ik ga eerdaags een roman van hem proberen kijken of ik dan zijn schrijfstijl meer kan waarderen.

Mijn conclusie is echter niet wit of zwart eerder toch eigenwijs er tussen in , grijs…Omdat er toch een aantal verhalen waren die ik zeker de moeite waard vond.

 

Ik dank uitgeverij Atlas/Contact voor dit recensie exemplaar en ik mag ook een exemplaar weg gaan geven! Afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

Advertenties

15 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s