Paulien Cornelisse over “de verwarde cavia”

Paulien Cornelisse schreef de bestsellers “Taal is zeg maar echt mijn ding” en ” En dan nog iets”. Ze treedt met haar cabaretvoorstellingen op in theaters in Nederland en Vlaanderen en schrijft wekelijks een column in NRC Handelsblad. Onlangs verscheen de bundel “de verwarde cavia”, over een cavia die werkt op een kantoor.

20160424_072228Op zaterdag 23 april bracht Paulien Cornelisse een bezoek aan Boekhandel van der Meer aan de Keuvel te Noordwijk. Samen met Christina (van Christina’s boekenhoekje) heb ik het interview bijgewoond. Paulien komt over als een heerlijk gezellig maar ook wel wat verwarde persoon. Wat zeer toepasselijk is bij dit boekje. Met een zak caviavoer en een cavia als decoratie begon het interview en las Paulien een stukje uit het boekje. De avonturen van cavia waren eerder als feuilleton verschenen en later tot dit boekje verwerkt. Paulien heeft het zelf uitgegeven en had zo invloed op het gehele productieproces.

20160423_155545

Na het interview konden er nog vragen gesteld worden vanuit het publiek en een beetje jammer was  een behoorlijke spoiler die door een vraagstelster op tafel werd gegooid maar daar haakte Paulien heel goed op in. De middag werd afgesloten met een signeerronde en uiteraard het boekje aangeschaft en laten signeren. Met handtekening maar wel o zo belangrijk een stempel van cavia zelf… 20160424_072216

Waar gaat ‘de verwarde cavia’over? Achterflap: Treed binnen in de wereld van Caaf. Maak kennis met haar collega’s, ervaar het belang van een betrouwbare koffieautomaat en huiver mee als het moederconcern zich met de zaken gaat bemoeien. De kantoortuin is een verwarde biotoop, met als enige houvast een doosje paperclips…

Diezelfde dag nog begonnen aan het boekje. Ik noem het telkens boekje want al heeft het wel degelijk 189 blz , de korte stukjes lezen zo snel dat het voor mij aanvoelde als een boekje. Bovendien is het geheel luchtig geschreven zodat je er door heen bent voor je er erg in hebt. Het formaat is ook zeer handzaam en zou zo in een A5 envelop kunnen worden geschoven. De kaft is van mooi papier en er zit een soort reliëf in . Ik snap de passie van Paulien wel voor mooi papier en kantoorspulletjes. Iets waar cavia in het verhaal ook mee is besmet. Tijdens het lezen had ik continu onze eigen cavia voor ogen die dan door dat kantoor waggelde of een mailing zat te lezen, ook al had Paulien gezegd dat ze meer een cavia (eigenlijk een capibara ) van ongeveer 1.50 m voor ogen had, kreeg ik dat beeld niet uit mijn hoofd. Dat maakte het lezen wel zo grappig omdat die cavia van ons eigenlijk totaal niet tot enige actie te porren is.

Doordat ik Paulien uit haar boekje heb horen voorlezen had ik tijdens het lezen haar stem in mijn hoofd en leek het net of zij het op haar wijze voorlas. Waardoor het verhaal heel leuk en grappig over kwam. De kracht van cavia is haar baasje Paulien want doordat je haar werk kent is dit leuk om te lezen. Ik denk als de buurvrouw van vijf huizen verderop het had geschreven dat ik dan misschien wel had gedacht die is gek een cavia op kantoor maar nu zie ik Caaf gewoon door de kantoortuin jakkeren.

“De verwarde cavia” is een heerlijk luchtig en grappig boekje ook al worstellen sommige personages zich door levensvragen.

 

5 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

  2. Pingback: The Friday Five; boeken van eigen bodem | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five : blauwe boeken | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s