“Woestijnzand” Nieske den Heijer

woestijnzand9789492099082/2016

Uitgeverij Quasis brengt elke maand een boekje uit in de serie Splinters. Een verhaal in een kleine pocketuitgave.  De verhalen vallen binnen de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller, magisch realisme en horror.

Nieske den Heijer heeft een master in Engelse literatuur en besloot na jaren van lezen om te gaan schrijven. Haar verhalen zijn verschenen in oa Wonderwaan en ze won begin 2015 de Feniksprijs (voor hoogste stijger bij Paul Harland Prijs).

Inhoud: Het Midden-Oosten is in de chaos gedurende de Arabische Lente, maar Toby en Max mogen eindelijk hun droom waarmaken. Het archeologenduo onderzoekt een oud graf in Egypte met interessante teksten op de muren en een mummie in een aparte kamer. Nadat de grafkamer daadwerkelijk geopend is, wordt hun onderzoek ruw afgebroken.

Het onderwerp spreekt mij wel zeker aan. Ik kan geen genoeg krijgen van mummies en het oude Egytpe. De woorden archelogen, Egypte, mummie en opgravingen laten  je denken dat je een verhaal over een vloek krijgt te lezen en ben je benieuwd of je in een cliche gaat belanden. De schrijfster heeft er echter een eigen draai er aan gegeven. Sowieso is de situatie van de personages al spannend vanwege de Arabische Lente met het gevolg dat hun opgraving wordt onderbroken. Hierdoor is er veel meer aan de hand in dit korte verhaal. Het is knap hoe ze die verschillende thema’s weet te stoppen in een (te) kort verhaal.

Het leest lekker weg, heeft een goede spanningsopbouw en een goede afsluiting. Het onderwerp doet je misschien aan een cliche denken maar de inhoud van het verhaal is origineel, mysterieus en de schrijfster weet de details zeer beeldend neer te zetten. Ik zat dan wel niet te griezelen op het puntje van mijn stoel maar kon de spanning in het verhaal zeker waarderen.

 

De afbeelding van de cover komt van uitgeverij Quasis

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s