9789022576281/2016
Aziz Ansari in samenwerking met Eric Klinenberg, vertaling Theo van der Ster, uitgeverij Boekerij.
Inhoud:Als je op zoek bent naar liefde, dan is het aanbod geen probleem: we hebben 24 uur per dag een bar in onze broekzak zitten. We beschikken over meer romantische opties dan ooit eerder in de menselijke geschiedenis. Waarom zijn zo veel mensen dan toch gefrustreerd?Een paar decennia geleden zocht je gewoon een fatsoenlijk iemand die bij je in de buurt woonde en als je zeker wist dat de ander geen seriemoordenaar was, trouwde je en kreeg je snel je eerste kind – dit allemaal rond je vierentwintigste. Vandaag de dag trouwen mensen later dan ooit en besteden ze jaren van hun leven aan een zoektocht naar de perfecte partner.Aziz Ansari, comedian en acteur, heeft met hulp van socioloog Eric Klinenberg uitgebreid onderzoek gedaan naar de liefde. Ze ontwierpen een enorm onderzoeksproject, met honderden interviews en focusgroepen van Tokio tot Parijs, en riepen de hulp in van ’s werelds bekendste sociale wetenschappers.
Aziz Ansari (1983) is een Amerikaanse acteur en stand-up-comedian.En ik moet eerlijk zeggen zijn naam zei mij niet veel. Maar met deze titel en als ondertitel; een hilarische en leerzame zoektocht naar liefde plus het gegeven dat hij een comedian is wilde ik dit boek wel lezen.
Met een leuke introductie van zichzelf en hoe hij op het idee kwam voor dit boek, overgoten met wat zelfspot en zelfkennis gaat het boek goed van start. Er volgt eerst nog een korte inleiding over hoe ze tot de doelgroep van het onderzoek zijn gekomen en welke plaatsen ze gaan bezoeken om vervolgens op pad te gaan in de wereld van het online daten, liefde in Japan, Parijs en Buenos Aires, sexting, ontrouw, spionage en voor een happy end ook een hoofdstuk over settelen.
Ansari heeft in samenwerking met Klinenberg dus een gedegen onderzoek gedaan. Met name het feit dat we gewoonweg te veel keuzes hebben en altijd maar voor het beste willen gaan maakt het er niet makkelijker op. Soms met verbazende cijfers ( met name van de date/huwelijksmarkt in Japan)en soms met een knipoog of glimlach. Het geheel is dan wel luchtig op papier gezet maar soms gaat de vaart er een beetje uit. Af en toe verschijnt er een foto, grafiek of weergave van een tekstbericht maar er wat voor mij wat meer humor in de tekst gemogen. Dat het meer leest als een verhaal dan als een onderzoek. Misschien komt dat doordat je dat verwacht omdat een comedian het boek schrijft.
Na aanleiding van het grote onderzoek en af en toe verbazende verschillen qua leeftijdsgroepen of landelijke gewoonten zijn er ook de nodige conclusies te trekken.Eén er van was niet dat vroeger het beter of makkelijker was maar wel dat je niet zoveel keuzes en eisen had als nu, wat met name door de invloed van internet zo is gegroeid. Het advies wat ook gegeven wordt is dat je bij een datingsite niet aan daten moet denken maar het moet zien als een eerste kennismaking om daarna elkaar persoonlijk in het echte leven moet leren kennen.
Niets is zo effectief als een persoonlijke ontmoeting, dat was jaren geleden zo en nu in tijden van moderne romantiek gelukkig nog steeds zo…
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer en de nodige reflectie en ik moet stiekem bekennen dat ik me niet meer hoef te vermoeien met zoiets tijdrovends als daten en lekker de tijd die ik over hou in een boek kan duiken…
Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar, de foto van de cover komt van de site van de uitgeverij.