“Littekens” Anke de Vries

littekens cover9789047707783/2016

Anke de Vries, uitgeverij Lemniscaat

Anke de Vries (1936) is een kinderboekenschrijfster met al veel titels op haar naam. Ze heeft hier ook verschillende prijzen mee gewonnen. In 1972 verscheen haar eerste boek maar sinds 2000 is er geen kinderboek meer verschenen. Met Littekens maakt ze haar comeback.

Opgegroeid met boeken als Blauwe Plekken en Kladwerk was ik zeer benieuwd naar een nieuwe titel van Anke de Vries. De verwachting is altijd wat hoger omdat je haar vorig werk goed vond. Toen ik tegen deze titel aanliep heb ik hem dan ook spontaan gekocht in de boekhandel waar ik was om gelijk te gaan lezen bij thuiskomst.

Inhoud: In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door, ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er is gebeurd. Paul is uit Nederland komen fietsen. HIj heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt Martin om het leven.Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En wat heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

Hoewel ik het zelf een aardig boek vond had ik in het begin wat moeite met de wisseling van perspectief. Het wordt niet alleen verteld vanuit Clara of Paul en voor zo’n dun boek is het denk prettiger leesbaar geweest als het bij één persoon had gebleven. Ook het taalgebruik vond ik af en toe wat ouderwets. Ik weet niet of de doelgroep dat kan waarderen. Ik vind het ook een boek wat een beetje tussen een jeugdboek en een young adult in zit qua doelgroep/leeftijd.

Wel mooi vond ik dat je terwijl het verhaal vordert je er achter  komt welke littekens Clara en Paul tekenen en waar ze mee moeten leren leven. Naast dit verwerkingsproces is er de band die ze samen op gaan bouwen maar ook nog eens een sterfgeval wat opgelost moet worden. Zo belandt je als lezer in een soort detective verhaal met wel heel veel toevallige details maar dat nemen we dan maar voor lief.

Als je die toevalligheden even opzij schuift en nadat je kennis gemaakt hebt met de personages is het een vlot lezend verhaal en zoals ik al zei een aardig boek. Een apart boek ook maar ik vond het er niet echt uitspringen en had er dus meer van verwacht. Misschien  komt dat omdat vanwege mijn herinneringen naar haar vroegere werk. Ik denk dat ik dat weer eens uit de kast ga pakken. Kijken of ik mij daar nog in kan vinden.

 

De foto van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

2 Comments

  1. Boek ligt inmiddels in huis uit de bibliotheek. Wil het zelf of een dochter voor evt aanschaf eerst lezen. Ook ik heb ooit ‘blauwe plekken’ gelezen en als bijzonder verhaal ervaren. Wordt nog steeds gelezen in gr. 7/8, maar had twijfel over deze, mede door het lezen van (jouw) reacties.

    Like

  2. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s