Gastblog Edith Tinga: “Een heks- en muisvrije school!”

Edith Tinga schrijft onder andere recensies voor Hebban en is actief bij de schoolbibliotheek van basisschool de Wakersduin in Noordwijk aan Zee. Ik kom haar wel eens tegen bij de plaatselijk boekhandel en ze wilde graag een gastblog schrijven in het kader van het Roald Dahl jaar. Hier haar bijdrage:

 

Een heks- en muisvrije school

Dit jaar vieren we de honderdste geboortedag van Roald Dahl. Dit was voor ons een goede aanleiding om de schoolbibliotheek eens flink om te toveren en de boeken van deze gruwelijk grappige schrijver in de schijnwerpers te zetten. Voordat onze eigen Mathilda’s een boek uit kwamen zoeken zetten wij, in alle vroegte, gezellig de boeken van Dahl bij elkaar op een plank.

schoolbieb plank

We hingen er ballonnen onder, met 100 jaar Roald Dahl, versierde het prikbord met een poster van de Grote Vriendelijke Reus en hingen een Dahl-verjaardagskalender op.schoolbieb prikbord

Al snel kwamen de eerste slimme Daantjes binnen. “Zo die vent is oud zeg” was het eerste commentaar. “Nee, we vieren zijn honderdste geboortedag, de schrijver is al 25 jaar geleden overleden”. “Dan ga je z’n verjaardag toch niet meer vieren als ie dood is!”.  Toen anderhalf uur later alle kinderen weer voorzien waren van een boek leken alle boeken van onze feestelijk versierde plank te zijn uitgeleend. De Dahlplank was leeg. Slimme Daantje had gelijk gekregen:  het was een dooie boel geworden.

Eén van mijn favoriete boeken is De Heksen”.Al op de eerste bladzijde wordt je met je neus op de feiten gedrukt.Echte heksen zien er uit als doodnormale mensen. Een echte heks haat kinderen, met een roodgloeiende helse haat, die roodgloeiender en helser is dan welke haat jij ook zou kunnen bedenken. Wie vraagt zich de gehele dag af: “Welk kind zal ik eens nemen voor mijn volgende slachtpartij? “

Op bladzijde 10 wordt het nog enger: Misschien is ze zelfs wel (en daar zul je vast an schrikken) je eigen lieve juf van school. Natuurlijk wil ik absoluut niet beweren dat jouw juf echt een heks is. Het enige wat ik zeggen wil, is dat ze er één zou kunnen zijn…………..

Nu weet ik wel dat dit niet tot het takenpakket van een biebmoeder behoort, maar naast het uitlenen van boeken bespioneren we dus ook al jaren de juffen. We proberen ze te betrappen op de eigenschappen van een heks. Gelukkig heeft Dahl ze goed omschreven in dit boek:

  1. -Een heks draagt handschoenen om haar klauwen te verbergen,
  2. -Een heks draagt een pruik, onder deze pruik is ze zo kaal als een biljartbal,
  3. -Een heks heeft grote neusgaten, waarmee ze de geur van kinderen opsnuift,
  4. -Een heks heeft ogen die van kleur veranderen,
  5. -Een heks heeft geen tenen, waardoor zij soms moeilijk loopt of gekke schoenen  draagt,
  6. -Tot slot is het spuug van de heks blauw als bessensap.

De hoofdpersoon en zijn oma logeren in een hotel aan de kust van Engeland. Per ongeluk komt hij terecht bij de jaarlijkse bijeenkomst van alle Engelse heksen. De opperheks oppert hier een zeer gevaarlijk plan. Alle heksen moeten snoepwinkels openen en snoep verkopen waarin Formule 86 Muizenmaker-Tijdrank zit. Het idee is dat alle kinderen van Engeland op maandagmorgen om negen uur op school in muizen veranderen!

Je moet er toch niet aan denken. Een hele school met vieze grijze muizen! Nee, dit moeten we, als biebmoeders, echt voorkomen. Al die mooie boeken die aangevreten zullen worden. Ook die heerlijke muffe boekenlucht zal binnen de kortste keren verdwijnen.

We liggen op de loer…………Zien we een juf die krabt, hinkt of snuift? Dan grijpen we d’r meteen bij de kladden!

Edith Tinga

heksen cover 9789026139390, uitgeverij Fontein

De heksen is een van de engste, griezeligste en verschrikkelijkste klassiekers van meesterverteller Roald Dahl.

Je zult in dit boek niet lezen over rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen… en ze smeden snode plannetjes om kinderen te laten verdwijnen! 

De heksen is prachtig geïllustreerd door sir Quentin Blake, de vaste illustrator van Roald Dahl. The Witches werd griezelig verfilmd.

De nieuwe gerestylde druk ligt vanaf 5 april in de winkels. In deze maand een gastblog van Jasper Polane ( schrijver en uitgever) over het eerste horrorboek wat hij las!

Met dank aan Edith Tinga voor haar bijdrage, hopelijk blijven ze alert en de school heks- en muisvrij!

De afbeelding van de cover komt van uitgeverij Fontein en de foto’s zijn genomen door Edith in de schoolbibliotheek

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s