“Gerechtigheid” Mark van Dijk

gerechtigheid site mark97894290306012/2015

Mark van Dijk, uitgeverij Nimisa

Bekend met eerder werk van Mark van Dijk (waarbij zijn horror “bloeddorst” een aanrader is net als het kinderboek “de poldergruwel) was ik zeer benieuwd naar deze “roman”. De schrijver slaat wederom een andere weg in. Bleef hij bij zijn kinderboek  nog in de griezelstijl is dit geheel anders en bij deze ben je dus gewaarschuwd.

Achterflap: Een drinkende vader, een liefdeloze moeder, een verongelukt zusje en een vriend met losse handjes. Daisy Guldemondt heeft op haar 26e al meer meegemaakt dan een ander in een heel leven. Het gelukt lijkt haar eindelijk toe te lachen als ze op een dag een aanzienlijke som geld in de schoot geworpen krijgt: het is het begin van gerechtigheid…

De mooie cover springt er al uit . Het “met prikkeldraad omsnoerde hart” is letterlijk zoals de hoofdfiguur haar rusteloze hart vol wraak omschrijft. Het is een mooie cover die spreekt tot de verbeelding en uitnodigt tot lezen.

Het verhaal gaat over Daisy, een meisje met een geweldadig verleden die op een keerpunt in haar leven komt. Het verhaal is in delen opgedeeld. Daisy stelt zich voor en en schrijft als ware haar verhaal op papier. Het verhaal wordt in delen gesplist. Hoe het zover kwam en over het verleden van Daisy. Na een nawoord van Daisy en haar vriendin Femke volgt er ook nog een nawoord van de schrijver.

Er zit veel in dit boek qua thema’s maar ook qua soort genres. Het begint als een avontuur en vervolgens zit er behoorlijk wat drama in en en thriller aspecten. Vandaar mijn reactie na het lezen is dat dit geen gewone roman is maar een boek wat zich niet makkelijk laat plaatsen.
De schrijfstijl is echter wel makkelijk. Het leest heerlijk vlot weg. Daarvoor zou het ook wat oudere liefhebbers van het young-adult genre zeker bevallen.
De hoofdpersonen Daisy en Femke worden redelijk goed uitgediept en je krijgt een goed beeld over wie ze zijn en zeker waarom ze zo handelen. Het verhaal zelf komt af en toe zeer ongeloofwaardig over waarschijnlijk omdat er zoveel gebeurd en dat vond ik best jammer, maar over het algemeen vond ik het een prettig leesbaar verhaal met een voor mij logisch einde.

Ik denk wel dat dit een boek is wat een geschikt is voor een groot publiek en hopelijk zal het daar zijn weg naar vinden.

 

de afbeelding van de cover komt van de site van de schrijver

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s