“Op zoek naar Jeroen” Paul van Loon

op zoek naar jeroen9789025868772/2015

Paul van Loon , illustraties Jeroen Bosch en Caren Limpen, uitgeverij Leopold

2016 is niet alleen het jaar van het boek, 100 jaar Roald Dahl maar ook het jaar van Jeroen Bosch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het werk van Jeroen Bosch in eerste instantie alleen kon uit een liedje van Boudewijn de Groot maar toen ik de cover van dit boek zag werd ik toch wel heel nieuwsgierig. Wat een wonderlijke schilderijen heeft die man geschilderd en ik kan me heel goed voorstellen dat dit een wereld is waar in Paul van Loon, de schepper van zijn eigen “Andere Werkelijkheid” wel in zou kunnen verdwalen en daar gaat die boek dan ook over.

In ‘Op zoek naar Jeroen Bosch‘ verdwaalt Paul van Loon zelf, via een geheimzinnige oude put in Den Bosch, in de wonderlijke, griezelige wereld van Jeroen Bosch ‘De hofschilder van de hel’.Paul moet op zoek naar een uitgang om terug te keren in onze wereld. Maar hij raakt steeds verder verdwaald in de schilderijen van Jeroen Bosch. Prachtige schilderijen zijn het, maar je kunt er maar beter niet in verdwalen, want dan gebeuren er vreemde dingen! Lukt het Paul om terug te keren in onze wereld?

Of dit gaat lukken moet je uiteraard even zelf gaan lezen in het verhaal. Om het te laten lukken gaat Paul op zoek naar de schilder omdat hij denkt dat hij via de schilder wel een uitweg kan vinden.

Het boek is een schilderij op zich. Elke keer als je naar een illustratie kijkt zie je weer wat anders. De illustraties vertellen het verhaal en de tekst lijkt ondergeschikt. Maar dat is niet zo.  Tekst is bondig, duidelijk en goed verwoord. Het is een leuk gegeven om een fantasierijke schrijver te laten verdwijnen in een nog fantasierijkere omgeving en het lijkt mij erg leuk als de schrijver zijn idee op de laatste pagina uit laat komen…

Na alle weerwolfjes en heksjes is het ook leuk om weer eens wat anders van Paul van Loon voorbij te zien komen. En dan zeker als het zo’n mooi boek is. Een schilderijtje in je boekenkast !

 

 

de afbeelding van de cover komt van de site van Paul van Loon

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s