“Ma ” Hugo Borst

ma hugo borst 9789048823704/2015

Hugo Borst, uitgeverij Lebowski

Hugo Borst( 1962) is schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus. En eerlijk gezegd kende ik hem alleen van zijn voetbalverhalen op televisie. Volgens de voetballiefhebbers in de familiekring kan Hugo Borst vol overgave over voetbal vertellen en schrijven maar daar ik niets met voetbal heb ben ik nooit aan zijn bestsellers zoals O, Louis of Vaders en zonen begonnen. Toen deze titel, Ma, continu langs bleef komen op sociale media en in de top Tien stond werd ik steeds nieuwsgierig naar zijn verhaal. Uiteraard ook vanwege mijn werk op een PG-afdeling waar ik dagelijks met dementerende en hun familie in aanraking kom.

Achterflap: Al drie jaar zorgt Hugo Borst voor zijn moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende wijze en vaak tragikomische wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en zijn moeder in betere tijden.  Ma is een  liefdevol geschreven portret van een moeder en haar zoon

Sinds oktober 2014 schreef Hugo Borst wekelijks in het AD Magazine een kroniek “mijn ma” waarop dit boek is gebaseerd. Voor het boek heeft hij sommige stukjes gehouden, andere bewerkt en een twintal nieuwe stukjes geschreven.  De korte stukjes zijn allen van een korte en krachtige titel voorzien. In het boek zitten ook een aantal prachtige foto’s van fotograaf Margi Geerlinks. Deze fotograaf volgt de moeder van Hugo Borst al jaren. De foto’s geven zo’n mooi beeld weer waardoor het verhaal nog meer onder je huid kruipt.

Ik kan niet anders zeggen dat ik dit boek heel ontroerend vind. De korte stukjes komen recht uit het hart recht in je hart binnen. De emoties overspoelen je en het is heel mooi dat Hugo Borst zoiets heel erg privé met ons wil delen. Zijn schrijfstijl is echter op een bepaalde toon dat de emoties je niet worden opgelegd maar tussen de regels door tastbaar worden.  Oók zit er de nodige humor in zijn manier van schrijven waardoor dit zware onderwerp prettig leesbaar is en voor iedereen toegankelijk. Dit verhaal laat je een andere kant van dementie zien. De liefde die Hugo, zijn vrouw, broer en schoonzus hebben voor deze vrouw en hun in staat stellen voor haar te zorgen komt puur over en is bijzonder te mogen lezen.  Wat ik zeker waardeer is ook dat Hugo Borst zijn twijfel over bepaalde zaken (ongelukjes op toilet als voorbeeld) bespreekt en er voor kiest om geen censuur toe te passen maar alles deelt wat hij is tegengekomen in al die jaren zorg. Het is niet alleen maar lachen en herinneringen ophalen maar er is ook pijn, schaamte en verdriet. Zaken die allemaal bij het leven horen. Naast de gebeurtenissen van alledag blikt hij ook terug naar zijn jeugd. Deze herinneringen zijn mooi verweven in de stukjes van nu.

Vanaf de eerste bladzijde tot de laatste heb ik het verhaal met ontroering en bewondering gelezen. Wat een bijzonder verhaal en wat een bijzondere man.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

5 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: Wereld Alzheimer dag 2017 | conniesboekkies

  3. Pingback: “Ach,moedertje” Hugo Borst | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s