“Exit” Michiel Stroink

exit stroink9789029089425/2015

Michiel Stroink (1981) zat op de school voor journalistiek en studeerde literatuurwetenschappen. Zijn debuutroman Of ik gek ben werd lovend ontvangen en wordt verfilmd door Frank Lammers. Met zijn tweede roman Tilt won hij de publieksprijs Diorapthe Jongerenliteratuur 2014.

Exit is mijn eerste kennismaking met deze schrijver. Ik had al veel over zijn boeken gehoord en gelezen en was dus in bepaalde mate nieuwsgierig. Het is een verhaal wat ik zelf niet snel zou oppakken maar was wel benieuwd genoeg om uit mijn comfortzone te stappen.

Exit gaat over de mislukte schrijver Abel Schreuder. Hij wil aan zijn ambitieloze leven ontsnappen en denkt dat dat alleen maar kan door te verdwalen. Hij krijgt een enorme ruzie met zijn neurotische vriendin en brengt een bezoekje aan zijn demente oma om vervolgens het lot te laten beslissen en gaat er vandoor. Exit dus. Hij gaat naar het station en op het laatste moment koopt hij een kaartje naar Hannover om later door te reizen naar Berlijn. Hij ontmoet Eva en een aantal backpacker, laat het thuisfront in het ongewisse, neemt zijn telefoon alleen op voor een oude vriend om vervolgens dit niet meer te herhalen. Tijdens zijn reis begint hij weer te schrijven met name over zijn vader en opa. Een verhaal over drie generaties.

Het verhaal gaat snel en we worden mee getrokken tijdens de reis van Abel of je wilt of niet. Mee op deze vreemde roadtrip. De nodige humor en de soms wat absurde gebeurtenissen geven het allemaal een prettige leesboost maar soms gebeurt er , vooral in het begin, zoveel dat je het bijna niet bij kan of wil houden. Later als Abel begint te schrijven en we met dit verhaal mee kunnen lezen komt er wat meer rust in het verhaal en wat meer lijn voor mijn gevoel. De radeloosheid en onrust die Abel heeft komt zeer goed op de lezer over en gedurende het verhaal leer je hem beter kennen en begrijpen waarom hij zo is en doet wat hij doet.

Exit was voor mij een leuke kennismaking met deze schrijver.

 

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff voor het toezenden van dit recensie exemplaar.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s