“In het bloed”Patricia Briggs

in het bloed 9789026138133/2015

Patricia Briggs, uitgeverij Fontein, vertaling Willeke Lempens

Patricia Briggs schreef een serie over Mercy Thompson die begint met het boek  Onder de maan. Dit is het tweede deel uit deze serie.

Het is uitgegeven als Urban roman door uitgeverij Fontein. Urban verhalen spelen zich af in werelden met vampiers, weerwolven en andere vreemde wezens en hebben dezelfde hedendaagse settingen als bijvoorbeeld Charmed en True Blood. De hoofdpersonen zijn iets ouders als in deze fantasy Young adults. Ze zijn in de twintig en veelal sterke vrouwen die af en toe balen van hun werk, problemen met hun familie hebben en uiteraard spelen liefde en relaties ook een grote rol.

Mercy Thompson in de hoofpersoon in deze serie en heeft een eigen garagebedrijf. Ze wil een gewoon normaal leven leiden maar zo normaal is ze niet. Mercy is een loper. Een loper is afgeleid van een huidloper. Huidlopers waren heksen bij indianenstammen die een huid gebruikte om in een coyote of ander dier te veranderen en dood en verder zaaide. Mercy kan zichzelf, zonder huid, transformeren in een coyote en probeert hier zo goed mogelijk mee te leven zonder geweld. In haar omgeving zijn nog meer excentriekelingen. Haar buurman is een weerwolf en leider van de roedel weerwolven in dat gebied en onder haar klantenkring bevinden zich ook enkele vampiers.

In het bloed is dus het vervolg en mijn hoop was dat er wat meer actie zou komen in dit deel. Het begin verloopt wat stroef. Mercy wordt haar bed uitgebeld en laat vervolgens aan het aanrecht, midden in de nacht, haar levensverhaal in haar hoofd aan zich voorbij gaan. Voordeel is dat als je het eerste deel niet hebt gelezen je gelijk op de hoogte bent en je mee kan laten voeren met het verhaal omdat het zo duidelijk is verteld dat je voor de rest van het boek geen uitleg nodig is. Nadeel is als je wel het eerste deel hebt gelezen, en zeker als je beide delen vlak na elkaar zou lezen, je daar juist aan kan irriteren om dit hele stuk opnieuw te moeten lezen. Dit zal altijd een afweging bij de schrijver blijven om hier wel dan niet voor te kiezen. Voor allebei de kanten is er wel wat van te zeggen. Van mij had het niet gehoeven maar je bereikt nu wel een groter publiek op deze wijze omdat de delen zo wel zelfstandig te lezen zijn.

Na het lezen van het eerste deel had ik het gevoel dat Mercy, als karakater, wel wat beter neer gezet had mogen worden en ze is in dit deel beter uit de verf gekomen als sterke vrouw. Oók had het van mij wat bloederiger gemogen, geen overdreven bloedbaden maar wel wat meer actie. Oók hier werd ik op mijn wenken bedient. Meer actie, iets meer spanning, iets meer bloed en een goed vervolg met een mooie afsluiting. Al heb ik begrepen dat er een derde deel op stapel staat waarvan ik zeer benieuwd ben of dit niveau zal blijven …

 

 

Ik dank uitgeverij Fontein voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s