De Boeken Top Tien van gastblogger Felice Beekhuis

 

Felice en ik schrijven beide recensies voor site Boekenbijlage en kregen de vraag wat ons mooiste boek van 2015 is. Een moeilijke keuze voor veel-lezers en eigenlijk hadden we al moeite met een top tien want er zijn zoveel mooie boeken uitgekomen. Na wikken en wegen onze nummer 1 doorgegeven en onze Top Tien delen we hier graag met jullie ! 

Hier de bijdrage van Felice: 

“Voel je vrij om jouw top tien als gastblogger op mijn blog te posten”, dat is wat Conny tegen me zei. We hadden het erover dat het moeilijk is om je favoriete boek te kiezen, en dat we met gemak een top tien konden samenstellen van boeken die we dit jaar met veel plezier hebben gelezen. Tot nu toe heb ik in 2015 precies 79 boeken gelezen, en het volgende exemplaar ligt al klaar. Natuurlijk was het ene boek beter dan het andere, en maakt het ene boek vooral meer indruk dan het andere, maar van de meesten heb ik enorm genoten. Een top tien maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik heb een poging gedaan, en hoop jullie – als bloglezers – enthousiast te maken over een aantal mooie titels!

kleine moskee  Nummer 10

Zarqa Nawaz – ‘De kleine moskee op de prairie’ (Prometheus)

Een autobiografisch grappig verhaal over een jonge vrouw die opgroeit tussen twee culturen. De anekdotes zijn hilarisch en het onderwerp enorm actueel. Zarqa is een heerlijke mafkees, maar leert je toch tussen de regels door het een en ander over een moslimcultuur.

hier was ik Nummer 9

Gayle Forman – ‘Hier was ik’ (Moon)

Wanneer Meg in een afgelegen motel zelfmoord pleegt, blijft haar beste vriendin Cody verdrietig, boos en totaal in de war achter. Je voelt als lezer Cody’s wanhoop wanneer ze stapje voor stapje meer te weten komt over Megs leven dat ze voor iedereen verbogen leek te houden.

Naamloos-4 Nummer 8

Hugh Howey – ‘Silo’ (Uitgeverij Q)

In deze driedelige serie leven de mensen in een ondergrondse Silo omdat de wereld is vernietigd door een mislukt radioactieve ramp. De technische Juliette wordt gekozen als politiechef en komt tot de ontdekking dat het leven in de silo toch niet helemaal in elkaar zit zoals iedereen dacht. Het boek heeft alles wat een Young Adult-raker moet hebben.

avontuurlijke reis   Nummer 7

Clarisse van Veen – ‘De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim’ (Rubinstein)

Wanneer je de beschrijving leest van dit boek zal je eerst een wenkbrauw omhoog trekken: een prentenboek over peren. Ja, een prentenboek over peren, maar wel één met een mooi verhaal en vooral prachtige foto’s als illustraties.

skinner Nummer 6

 Bronja Hoffschlag – ‘Project X: De Skinner Methode’ (Agemo)

Na de ‘De Dode Kamer’ is dit vervolg weer een topboek. Architect Misha zit vast in een Amerikaanse gevangenis, omdat hij daar zijn wraaklijstje verder kan afwerken. Misha is een manipulerende, maar zeer geniale jongen, maar hij is ook meedogenloos. Ondertussen probeert zijn broer Lennart hem te helpen, maar of dat nou zo’n goed idee is.

yaad Nummer 5

Sarwat Joanroy – ‘Yaad: het meisje zonder geschiedenis’ (Nobelman)

Het verhaal drukt je als lezer met de neus op de feiten. ‘Yaad: het meisje zonder geschiedenis’ is een goed boek voor iedereen die graag iets willen leren over het vluchtproces en de dilemma’s waarvoor iedere vluchteling komt te staan. Het is een heftig boek, gebaseerd op Joanroys eigen verhaal.

walvisvaarders   Nummer 4

Bianca Mastenbroek – ‘Walvisvaarders: De noodlottige reis va De Jonge Eva’ (De Vier Windstreken)

Tijs is een overmoedige  14-jarige jongen op zoek naar avontuur, hij wil naar het noorden om met de grote mannen op walvissen te jagen. Hij mag mee op het schip ‘De Jonge Eva’, maar de reis blijkt niet zo mooi als hij had verwacht. Mastenbroek heeft met Tijs een sympatieke hoofdpersoon neergezet, die ondanks de kou van Groenland, een warm plekje in je hart verdient.

nooit eerder Nummer 3

Celeste Ng – ‘Wat ik nooit eerder heb gezegd’ (A.W. Bruna)

Ng schetst in dit boek een beeld van de familie Lee: een gezin bestaande uit buitenbeentjes, met iedereen zijn eigen mankementen en persoonlijke worstelingen. Ze proberen allemaal een eigen identiteit te vormen, en hebben niet altijd voldoende oog voor elkaar, wat heftige gevolgen kan hebben. Zwarte onderwerpen, maar zeer toegankelijk geschreven.

meisje met alle Nummer 2

M.R. Carey – ‘Het meisje met alle gaven’ (A.W. Bruna)

Engeland is besmet met een erstige schimmel, en de mensen zijn veranderd in hongers, een soort zombies. De 10-jarige Melanie wordt als proefkonijn gebruikt in een onderzoekcentrum, omdat ze speciaal is. Ondanks dat ze een honger is, kan ze nog wel zelfstandig nadenken. M.R. Carey is van oorsprong een graphic novel-auteur en dat is te merken aan de beeldende manier van schrijven. ‘Het meisje met alle gaven’ is aangrijpend, meeslepend, spannend en heeft een goed plot.

Dit boek had ook zomaar het beste boek uit deze top tien-lijst kunnen zijn… Maar er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn. Dit was geen makkelijke keuze, maar uiteindelijk heb ik het boek van Nederlandse bodem op de bovenste plek gezet:

engel en de adelaarNummer 1

Bettina Drion & Hans van der Pol – ‘De Engel en de Adelaar’ (Marmer)

Ik heb voor ‘De Engel en de Adelaar’ gekozen als winnaar, omdat het me positief verrast heeft. Ik ben over het algemeen gezien geen groot fan van historische romans, maar dit boek over de Tweede Wereldoorlog heeft wel indruk gemaakt.  Drion en Van der Pol belichten een meer genuanceerde kant van het goed en fout zijn in de oorlog. Het leven in de oorlog was ook voor de Duitsers (en Oostenrijkers) geen pretje. Maar ondanks dat zij niet als 100% slecht worden neergezet, blijven de Joden wel gezien worden als 100% slachtoffers. Een zeer positieve ontwikkeling in de kijk op de Tweede Wereldoorlog! En dat het boek ook gewoon nog eens prima geschreven is, is natuurlijk ook niet gelijk onbelangrijk.

 

Ik wil Felice bedanken voor haar bijdrage aan mijn blog en het delen van haar Top Tien! Uit haar Top Tien heb ik alleen de nummer vier gelezen maar ik heb nu weer een aantal titels waar ik heel nieuwsgierig naar ben geworden!Op Boekenbijlage vind je de recensies van deze titels. 

Mijn Top Tien komt morgen online.

 

De afbeeldingen van de covers komen van de sites van de uitgevers.

 

 

 

Advertenties

3 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s