“Vergeten dagen”Eveline Vanhaverbeke

vergeten dagen9789460682452/2015

Eveline Vanhaverbeke, uitgeverij Marmer

Eveline Vanhaverbeke is docent Frans en auteur. Na haar studies in de Romaanse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven werkte ze als docente Frans. In 2010 verscheen haar romandebuut De kleur van de sterren (Manteau 2010 en Marmer 2013).

Vergeten dagen is een literaire thriller die ons het verhaal verteld van de verdwijning van drie mensen en de commisaris Gaston die dit op moet gaan lossen.

Achterflap: Tijdens een groot feest op het kasteel in W, een dorp in de Vlaamse Westhoek, verdwijnen drie mensen spoorloos: de tienjarige gehandicapte zoon van de kasteelheer, de zestienjarige dochter van een advocaat en een veertigjarige profesoor. De zaak wordt nooit opgelost, ondanks intensief onderzoek en het ondervragen van bijna alle bewoners van het dorp. Tweeëndertig jaar later spoken de feiten nog steeds door het hoofd van de inmiddels gepensioneerde commissaris Gaston. Hij besluit het onderzoek een laatste kans te teven. Langzaamaan ontvouwt zich de geschiedenis en wordt duidelijk welk dram leidde tot de drievoudige verdwijning op die bewuste zomerdag in 1983.

Een goed gegeven voor een spannend boek zou je denken. Helaas is het niet spannend en zeker, voor mij, geen thriller. Het verhaal wordt verteld door terugblikken van vijf personen. Door deze terugblikken valt de puzzel in elkaar en krijg je steeds meer informatie van wat er gebeurd is al die jaren terug. Maar door al deze informatie wordt het geheel wat voorspelbaar en blijf je ook met wat vragen zitten. Ik kan mijn grootste vraag: waarom komt er pas na al die jaren een einde aan het zwijgen in het dorp en waarom ook pas nu?

De schrijfster schrijft zeer prettig en het verhaal leest daarom ook zeer vlot. Doordat alles rustig doorkabbelt, het verhaal langszaam tot een geheel komt vind ik het meer een  detective a la Miss Marple  dan een literaire thriller.

Als laatste ook nog een compliment voor de mooie cover met de illustratie van Oleg Oprisco. Warme en mysterieuze kleuren en een afbeelding die nieuwsgierig maakt!

 

 

Ik dank uitgeverij Marmer voor het toezenden van het recensie exemplaar.

 

 

Advertenties

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s