Tonke Dragt Leesmarathon ! 8-14 november 2015

tonke dragt leesmarathon

Op 12 november 2015 wordt Tonke Dragt 85 jaar. Reden te meer voor Richard Thiel om via facebook een Tonke Dragt Leesmarathon te organiseren!  Deze loopt van zondag 8 november tot zaterdag 14 november.

De bedoeling is dan om een boek, of meerdere, van Tonke Dragt te gaan lezen. Verder zijn er nog andere dingen te doen:
* hoe meer mensen er meelezen, hoe leuker, dus laat via social media weten dat je meedoet aan de Tonke Dragt Leesmarathon. Gebruik de hashtag #tonkedragt
* elke dag staat er op www.kjoek.nl een opDragt die je kunt uitvoeren. Maar dat hoeft niet
* een paar keer houden we een leessprint: dan sluit je je een half uur of een uur helemaal af van de wereld en ga je alleen maar lezen
* praat met anderen over Tonke Dragt en haar boeken via Twitter of Facebook
* en er zijn mooie prijzen te winnen!

Zoek de facebook pagina op en daar kan je je aanmelden!

tonke dragt

Tonke Dragt werd op 12 november 1930 geboren in Batavia ( nu Jakarta) Indonesië. Ze had een mooie jeugd die ten einde kwam toen Japan in 1942 bezette. Ze kwam toen met haar familie in een kamp terecht. Omdat er weinig in het kamp was, zeker geen boeken ging Tonke samen met een vriendinnetje boeken maken. Er was geen papier dus schreef ze op alles waar ze op schrijven kon.

Na de oorlog vertrok de familie naar Nederland. Tonke haalde haar HBS diploma en deed een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werd tekenlerares op een middelbare school en vertelde de leerlingen veel verhalen. Haar verhalen werden uitgepubliceerd in een kinderblad en in 1961 verscheen haar eerste boek. Een jaar later verscheen ‘ brief voor de koning’ wat in 1963 tot Kinderboek van het jaar werd uitgeroepen en werd bekroond met de Griffel der Griffels 1955-2004. Tonke won verschillende prijzen met haar boeken. De zevensprong is als serie op tv geweest en in 2008 werd ” brief voor de koning” succesvol verfilmd.

tonke zevensprong

De verhalen van Tonke Dragt spelen zich vaak af in een niet goed te duiden verleden of in de toekomst. Het zijn dus geen pure historische of sciencefiction romans. Ook vind je elementen van legendes, mythes en sagen in haar verhalen terug. Een vaak terugkerend thema is de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf en zijn plaats in de wereld.

De boeken die ik wil gaan (her-) lezen tijdens de marathon zijn ‘de zevensprong’ en ‘geheimen van het wilde woud ‘. De eerste las ik al eerder en toendertijd maakte de serie op televisie veel indruk op mij en de tweede titel heb ik gewoon weg nog nooit gelezen en mag nu wel eens een keertje van de boekenplank !

Doen jullie mee met de Leesmarathon en zo ja welk boek wil jij gaan lezen of welk boek van Tonke Dragt zou je mij aanraden te lezen ?

tonke geheimen wilde woud

de afbeelding van de marathon komt van de facebookpagina van Richard Thiel, net als de informatie over de marathon. De andere afdelingen komen van de site van de uitgeverij

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s