“Recht” Rik Raven

recht9789492306005/2015

Rik Raven uitgeverij Nimisa Publishing House

Rik Raven, pseudoniem van Rik van Woerkum, schreef met “recht” haar derde roman. Een fantasy-thriller die verder gaat waar “bron” ophield.

Inhoud/achterflap:  Het leven van Ilse Kastein en Lennard Henley werd al op jonge leeftijd door een en dezelfde persoon verwoest. De verdrongen herinneringen bepalen nog steeds hun dagelijks leven. Wie is de mysterieuze Endrezar die hen beiden wraak – of op zijn minst afsluiting – belooft? En tegen welke prijs? In de wereld die Rolf Dorint schreef, zoeken Ilse en Lennard naar Geluk en de Bloem die zij bij zich draagt. Maar Rolf heeft zijn wereld verlaten, zijn inspiratie is opnieuw opgedroogd. Zijn wereld denkt daar anders over en trekt hem terug in zijn eigen creatie. Rolf is terug.

Het centrale thema is wraak. Ilse en Lennard worden geconfronteerd met de kwelgeest uit hun jeugd in een wereld ontsproten uit het brein van een schrijver die er geen vat op lijkt te hebben. Ze kunnen wraak nemen, willen ze dat en gaan ze dat doen en wat zal het opleveren.

Met plezier had ik de vorige twee boeken van Rik Raven ontdekt en gelezen en toen ik zag dat er een volgend boek van haar uit was heb ik haar gelijk een mail gestuurd omdat ik die toch wel heel graag wilde lezen. Ik kreeg zelfs de primeur van het eerste gesigneerde exemplaar wat een beetje boekennerd toch wel erg leuk vind. Al snel dook ik in het boek. Het eerste hoofdstuk was even doorbijten maar daarna zat ik weer midden in een wonderlijke wereld met bijzondere karakters.

Al hoewel er gezegd word dat je “recht” onafhankelijk kan lezen van “bron” zal ik dit niet aanraden. Er zijn verwijzingen naar het vorige deel die niet verder uitgelegd worden, of summier en dan is enige kennis uit “bron” wel prettig . Ik had “bron” nog niet zo gek lang voor dit boek gelezen en kon er dus vrij snel inkomen omdat alles nog redelijk vers in het geheugen lag. Als je “bron” niet gelezen zou hebben denk ik dat je moeite zult hebben om in het verhaal te komen en sommige details gewoon weg mist.

Bovendien is het zeker geen straf om haar vorige boek(-en) te lezen omdat ze een zeer prettige schrijfstijl heeft en het mooie van haar vorige verhalen is dat hoewel het fantasy is is er  een flinke lijn naar de gewone wereld waardoor het sprekender wordt en lekker weg leest. Bij dit boek is er ook wel een lijntje naar de gewone wereld maar een stuk minder. Neemt niet weg dat de sfeer en de spannigsopbouw goed is afgewogen en je je al snel als mede-reiziger in het verhaal laat verdwijnen.

De hoofdstukken zijn van een titel voorzien en daar is weer een onderverdeling van een veertigtal genummerde stukken die ook nog een titel hebben.Wat misschien een beetje overdadig is. Het lettertype vond ik net even te klein wat ik vermoeiend lezen zou kunnen vinden maar door het verhaal nam ik dat maar voor lief.

Kleine kanttekening vond ik ook  dat er wordt verwezen naar de film ‘once upon a time in the west’ met name naar de mondharmonica-muziek zo typerend voor deze film. Zelf vind ik dat een mooie film en mooie muziek en je weet meteen welke sfeer er wordt opgeroepen maar nu had ik toch  elke keer een beeld voor mij van een ouderwetse western. Ook denk ik dat je een breder publiek zal mislopen als je bepaalde films of muziek in je verhaal een rol laat spelen.  De jongere lezers die deze film niet kennen of lezers die er niets mee hebben konden zich eerder gaan ergeren en af laten leiden door dit sfeerbeeld.

Rest mij alleen nog maar een compliment naar de schrijfster daar ze mij een wereld heeft weten voor te spiegelen waar je zonder twijfel zo kan geloven dat hij bestaat.

De afbeelding van de cover komt van de site van de schrijfster

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s