“Overal en ergens” Pimm van Hest & Sassafras de Bruyn

overal en ergens9789044825770/2015

Pimm van Hest , illustraties Sassafras de Bruyn, uitgeverij Clavis

Inhoud/achterflap: De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? ‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden,’ had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is. Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen.

In het persbericht vertelde de schrijver het volgende: “‘Mijn boeken gaan over onderwerpen die voor ouders soms lastig te bespreken zijn. Ik heb Overal en ergens geschreven om de dialoog tussen ouders en kinderen over de dood op gang te brengen. Ouders hebben moeite met dit onderwerp en het vinden van de juiste bewoording naar het kind toe. Er wordt één verhaal verteld en dat is meestal dat “papa of mama een sterretje is geworden”. Dat is prima en kan troost bieden, maar voor veel kinderen is het een té abstract gegeven. Kinderen kunnen veel meer aan dan ouders denken. Ze denken vaak in meer realistische en concrete verklaringen: “mama is begraven, dus mama wordt uiteindelijk ook grond”.

Ik denk dat de schrijver dit met dit boek wel heeft bereikt. Gelukkig zijn er steeds meer boeken over het onderwerp “de dood” die als hulpmiddel kunnen worden gebruikt om de dialoog aan te gaan of gewoon om troost te bieden aan een kind.

Dit mooie prentenboek straalt vooral warmte uit. De combinatie van woorden met de mooie illustraties in sobere maar warme kleuren maakt het een bijzonder verhaal.

Yolanda, het meisje uit het verhaal, heeft haar moeder verloren en gaat bij verschillende personen langs om te vragen waar mama nu is. Zo gaat ze onder andere  langs haar broertje, vader, tante , opa en oma. Allen vertellen ze over hoe zij aan mama denken en hun manier om met de dood om te gaan en elk verhaal neemt Yolanda mee om te ontdekken waar mama nu is.  Maar het gaat ook over het vertrouwen van Yolanda in haar liefde voor haar moeder.

Ik vind het een ontroerend en emotioneel verhaal en ik hoop dat veel mensen met kleine kinderen er hun inspiratie uit kunnen halen en het zo bespreekbaar en begrijpbaar kunnen maken.

Femke (12) over “Overal en ergens” :

Ik vind het een mooi verhaal en met heel mooie tekeningen. De kleuren passen ook heel goed. Je kan geen vrolijke en harde kleuren gebruiken bij zo’n verhaal. Het verhaal is ook duidelijk verteld en het laat je nadenken over de dood en zo kan je het een plaatsje geven als je dat wilt

Ik dank uitgeverij Clavis voor dit recensie exemplaar.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s