“Onverwerkt verleden” Pat Stamatélos

Stamatelos-Onverwerkt-verleden-105x1629789491583643/2015

Pat Stamatélos, vertaling Riet de Jong-Goossens  Uitgeverij Brevier

Inhoud: Suzanna Ziman bezoekt kinderpsycholoog Wanda van Vollenhoven om gebeurtenissen uit haar jeugd te verwerken. Openhartig legt ze haar ziel bloot maar uit schaamte kan ze niet praten over de zwartste vlek uit haar verleden. Veroorzaakt door de man die ze verafgoodde, die haar liefde en troost gaf en die ze niets kon weigeren. Wanda doet haar best door te dringen bij Suzanna.

Het verhaal is heftig en komt chaotisch over. Het wordt verteld door Suzanna die niet alleen haar gedachten over de belevenissen verteld maar  je leest ook haar aantekeningen omdat ze over het geheel een boek schrijft. Daarnaast is ook haar man en haar psycholoog aan het woord. Door deze drie verschillende perspectieven te gebruiken wordt het onverwerkte verleden van verschillende kanten belicht en krijg je begrip voor Suzanna maar ook voor haar omgeving die maar moeten zien om te gaan met een diep geworteld geheim en probleem.

Het is rommelig in het hoofd van Suzanna, ze verteld over gebeurtenissen, haar bezoeken aan de psycholoog alsof het nu gebeurt terwijl dat alles tien jaar terug gebeurde. Door de aantekeningen van haar man , die wel zakelijk en duidelijk zijn kom je hier achter en worden bepaalde zaken wat helderder uit één gezet.  Ook de aantekeningen van de psycholoog helpen je het verhaal te ordenen.  In de aantekeningen van de echtgenoot lees je ook dat hij er aan gedacht heeft het verhaal duidelijker op te schrijven, het boek van zijn vrouw te herschrijven, maar juist hier voor niet heeft gekozen omdat zo de denkwijze van zijn vrouw, het onverwerkte en verscheurde gedachtenpatroon juist beter tot zijn recht kwam.

Ik had wat moeite om in het verhaal te komen en was blij met de aantekeningen van de man en de psycholoog die de boel weer een beetje samen vatten en het wat zakelijker bekeken. Het verhaal van Suzanna is vreselijk. Als kind heeft ze heel wat moeten doorstaan al voor ze in aanraking kwam met de pedofiel die haar de rest van haar jeugd ontnam.Het geheel is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal wat het helemaal een schokkend verhaal maakt. Hoe is het mogelijk dat een volwassen persoon, iemand die zelfs op een voetstuk staat in de kerkgemeenschap, een kind zoiets aan kan doen.

Ik heb lang zitten twijfelen over mijn recensie voor dit boek. Bang dat het net zo onsamenhangend zou worden als dat het boek bij mij overkwam.

Hoewel het onderwerp mij aansprak en het waargebeurde verhaal heel triest is en verteld moet worden kon ik mij niet vinden in de opbouw van het verhaal. De manier waarop het verhaal is opgebouwd en verteld maakte het voor mij geen makkelijk leesbaar boek en kon het mij niet zo boeien dat ik het in één zucht uit wilde lezen. Ik denk dat als het geheel gewoon als roman, als een doorlopend verhaal, zou worden geschreven het een groter publiek zou kunnen boeien en bereiken. Want het verhaal op zich is er wel één die diepe indruk achter laat.

Ik dank uitgeverij Brevier voor het toezenden van dit boek.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

7 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s