“Je moet broeder worden ” Leon Janssen

boeken 0279789491409066/2012

“Je moet broeder worden ” Leo Janssen uitgeverij Nieuwe Druk

Leo Janssen (1949) heeft na jaren als vrachtwagenchauffeur gewerkt te hebben zihc laten omscholen en hij vond werk in een verpleeghuis.

“als iemand nog nooit met dementie te maken heeft gehad, is het moeilijk te begrijpen wat er achter de muren van een verpleeghuis afspeelt. Om mijn herinneringen levend te houden ben ik begonnen met het opschrijven van dagelijkse gebeurtenissen. Deze schetsen geven een beeld van dementie en tegelijkertijd  een kijkje achter de schermen in het dagelijkse leven van verzorgenden.”

Aldus de achterzijde waarin de schrijver verteld waarom hij dit geschreven heeft en ook heeft hij een mooie boodschap:  Hij draagt het boek op aan de mensen die zo in de war zijn en zo kwetsbaar zijn dat ze nooit vergeten mogen worden. En aan hen die dagelijks met ze werken.

In meer dan 70 korte stukjes, verhaaltjes, quotes verteld de schrijver over de dagelijkse gebeurtenissen op zijn werk. Om niets te vergeten en mooie momenten van verbazing bij te houden begon hij met schrijven. Op stukjes papier, servetjes, overal op.. hij bewaarde de aantekeningen jaren voor hij dit boekje samen stelde. Gelukkig voor ons lezers kwam dit boekje er en mochten we mee kijken in zijn gebeurtenissen.

De stukjes geven voor mij herkenning, ontroering en bevestiging. Soms zijn sommige zinnen zo mooi dat ze kippenvel bezorgen. En soms moet je hard lachen om iets wat hij heeft meegemaakt.

Dementie is een complexe ziekte en een ieder ondergaat het anders. Er is veel onbegrip door onwetenheid en wie weet geeft zo’n prettig leesbaar boekje wat meer kennis hier over door. Het is ideaal als cadeauboekje en door de vrij korte stukjes zal ook een niet-lezer er zo door heen lezen.

“Dementie, bouwen aan een legpuzzel waar altijd iets aan ontbreekt”

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s