“de gorgels” Jochem Myjer

gorgels9789025867898/2015

Schrijver  Jochem Myjer, illustraties Rick de Haas,

uitgeverij Leopold

Jochem Myjer is een van de grootste en meest geliefde komieken van ons land. “de Gorgels” is zijn eerste kinderboek.

Achterzijde/inhoud:  Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft ..

De Gorgels zijn dus vreemde wezentjes, niks om bang voor te zijn want ze beschermen de kinderen tegen gemene Brutelaars die als de kinderen slapen stiekem langs komen om ze ziek te maken. Zonder je eigen waakgorgel zou je dus zomaar ziek kunnen worden. Ze komen als je slaapt en laten zich dus niet zien. Alleen Melle heeft superogen en ziet zijn gorgel wel.. Omdat niemand hem geloven wil gaat hij op onderzoek uit. Dit brengt hem bij het natuurmuseum Naturalis, waar zijn pa werkt en bij zijn opa op het eiland. Zo komt Melle in een avontuur terecht wat best wel spannend is !

Uiteraard was ik zeer benieuwd naar deze titel. Ik denk dat veel mensen dat hadden nadat ze hoorde dat Jochem Myjer zich zou wagen aan een kinderboek. De zoveelste BN’er die een boek zou schrijven en puur op zijn naam zou verkopen of zou het echt een aanvulling zijn voor op de boekenplank?

Met plezier pakte ik het boek op. De vrolijke kaft en illustraties van Rick de Haas (bekend van de Mees Kees illustraties) spraken mij direct aan. De illustraties passen goed bij het verhaal. Het boek is om voor te lezen vanaf een jaar of vijf en zelf te lezen vanaf ongeveer zeven jaar. Deze indicatie klopt goed. De zinnen zijn kort en duidelijk, geen moeilijke woorden en de letters zijn van goed formaat en dik gedrukt. Dus prettig leesbaar. De stijl is grappig met hier en daar een leuke knipoog naar de wat oudere (voor-)lezer.

“Ik heb maar iets verzonnen, want mama gelooft niet in Gorgels en Brutelaars. Ik heb haar een keer alles verteld. Ze vond het een leuk idee voor een kinderboek, maar ze geloofde er niets van “.

Ook is er voor sommige lezers de herkenning van het museum Naturalis in Leiden, het bezoeken van het waddeneiland wat het lezen ook weer leuker maakt.

Melle is best heel stoer voor zijn leeftijd vind ik, zomaar in je uppie op onderzoek uit en een spannend avontuur beleeft. Uiteraard krijgt hij hulp van zijn vader en opa want er zijn ook wat logistieke en praktische zaken die je als kind nu eenmaal niet voor elkaar krijgt.

“De Gorgels” is een grappig, lekker leesbaar verhaal en na het lezen snap ik best dat kinderen niet willen gaan slapen uit nieuwsgierigheid of er misschien ook een Gorgel voor hun bed komt te staan. Missie geslaagd, zeker een aanrader voor op de boekenplank !

De afbeelding van de kaft komt van de site van de uitgeverij

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s