“Munkel Trog en de wonderezel” Janet Foxley

munkel trog9789047705819/2015

geschreven door Janet Foxley, vertaling Karin Breuker, illustraties Georgien Onderwater, uitgeverij Lemniscaat

Janet Foxley(1944) woont in Engeland waar ze schildert en schrijft. Haar kinderboekendebuut “Munkel Trog”(in Nederland verschenen in 2012 bij Lemniscaat 9789047704744),werd in meer dan twintig landen vertaald. Munkel Trog en de wonderezel is het vervolg hierop.

Georgien Onderwater (1958) studeerde aan de Kunstacademie van Arnhem. Ze illustreerde talloze boeken in binnen- en buitenland, en maakt daarnaast illustraties en animaties onder meer voor Sesamstraat.

Toen ik zag dat er een vervolg zou komen op “Munkel Trog” heb ik even het geheugen opgefrist en het boek herlezen. Munkel is een reus, maar in de ogen van de andere bewoners van de Bulderberg, de reuzen, is hij behoorlijk mislukt. Hij is niet groter dan een kriel, zo noemen de reuzen de mensen. In het eerste deel waar we kennis maken met Munkel lijkt hij behoorlijke problemen te krijgen want de examens staan voor de deur en als niet zo grote reus dreigt hij voor ieder vak te zakken. Munkel neemt dan een kijkje in de wereld van de krielen en dit bezoek loopt heel anders dan hij had verwacht.

“Munkel Trog en de wonderezel” gaat verder waar het eerste deel is gestopt. Het is daarom ook wel aan te raden eerst deel één te lezen.Dezelfde figuren komen weer terug en zoals gezegd gaat het verhaal gewoon verder.  In deel één ontmoet Munkel kriel Emilie en jagen de reuzen de krielen weg, komt er drab uit de berg omhoog en wordt Munkel tot ” wijze man” uitgeroepen.

In het tweede deel merkt Munkel dat niemand naar hem wil luisteren ook al is het de ” wijze man”, tijdens het overwinningsfeest zou hij hiertoe officieel worden benoemt maar hij denkt niet dat dat zal helpen. Munkel merkt dat de krielen weer terug zijn en hij komt Emilie weer tegen. Hij maakt zich zorgen omdat er nog meer drab uit de berg komt en Emilie leert hem dat dat lava is. Munkel wil dat iedereen gaat verhuizen en verzint een plan om de reuzen te laten luisteren. Het enige wezen waar de reuzen ontzag voor hebben is de wonderezel. Munkel moet dan alleen nog maar de wonderezel op te laten draven maar weet niet waar hij die moet vinden. Samen met Emilie smeedt hij een plannetje.

Foxley heeft een prettige schrijfstijl. De levens van Munkel en Emilie zijn heel verschillend maar toch sluiten ze vriendschap en Emilie leert Munkel over haar leven, de spullen van de krielen en de kennis die de krielen uit de boeken kunnen halen. Door de onwetendheid van Munkel over de, voor ons eenvoudige, zaken van de krielen besef je je dat je sommige dingen maar voor lief neemt terwijl je soms rijker bent dan je denkt. Verder is Munkel dan wel in de ogen van de reuzen mislukt hij blijft zijn best doen. Een kleine reus met groot doorzettingsvermogen!

De hoofdstukken zijn genummerd en niet al te lang. Ze worden opgevrolijkt door de grappige illustraties van Georgien OVerwater en die passen goed bij de teksten. De figuren in het verhaal worden goed geïntroduceerd en omschreven. De reuzen hebben voor sommige krielse woorden hun eigen taaltje en dat maakt het ook grappig om te lezen. Het leest lekker vlot weg en is leuk om voor te lezen vanaf een jaar of zes en zelf te lezen vanaf ongeveer groep 6.

Al hoewel deel één als afgesloten verhaal kon worden gezien waren er toch nog wel een paar vraagjes over hoe het nu verder moest op die Bulderberg en die zijn met het tweede deel wel beantwoord. Dit deel heeft ook weer een dubbel einde. In die zin dat dit avontuur nu echt is afgesloten maar het blijft altijd mogelijk om Munkel weer een nieuw avontuur te laten beleven. En van mij mag ie dat snel gaan doen !

Ik dank uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van het recensie exemplaar.

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s