“een heel bijzonder meisje” Anna van Praag

heel bijzonder meisje9789047707431/2015

uitgeverij Lemniscaat

Anna van Praag (1967) is schrijfster, wereldreizigster en journalist. Ze heeft tot nu toe zeventien boeken geschreven voor kinderen van 8+ tot 15+

Inhoud: Ze noemen zichzelf Casa Nostra en ze hebben hun eigen familie-eiland in Italië. een groep succesvolle mensen die samen werken en feesten, verbonden door één vrouw: de mooie onbetwiste leidster Sofia. Alicia is elf als haar ouders zich aansluiten en vanaf dat moment begint haar dubbelleven. Onder de allesomvattende vleugels van Sofia leert ze de liefde kennen en het leven vieren, alles één groot avontuur. Dat er af en toe ook onverklaarbare en zelfs gevaarlijke dingen gebeuren neemt ze voor lief. Totdat haar wonderland van de ene op de andere dag ophoudt te bestaan.

Een niet al te dik boek ( slechts 137 blz) met een mooi hardcover en een tekening in warme kleuren. Na het lezen van de inhoud op de achterzijde in schril contrast van het leven in de sekte. Nou ja in het gehele boek wordt het woord sekte niet in de mond genomen en zou  het meisje op de cover kunnen slaan op Alicia maar ook op het zomerse, het familie-eiland, de Italiaanse sfeer en de warmte die een familie zou moeten uitstralen. In het begin vind Alicia dit ook op het eiland en bij de Casa Nostra. Ze is maar wat blij dat haar vader ook bij de “staff”mag en dat er plannen zijn om in Amsterdam een jeugdafdeling te maken waar zij deel uit mag zijn. Haar hele leven draait voor haar om de Casa Nostra en ook haar ouders, vooral haar vader gaan hier heel ver in.

Haar herinneringen, belevenissen springen heen en weer en zo springt het verhaal ook geregeld heen en weer maar de schrijfster heeft het in een mooi en begrijpelijk verhaal weten te gieten. Het geheel is een afscheid aan Sofia en haar leven bij de Casa Nostra en laat zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om een kind  (ze was 11 toen ze daar voor het eerst kwam) dingen te laten geloven en dus zeer te beinvloeden is.

Het geheel is uit een kinderlijke perspectief geschreven en misschien is het daarom dat ik de diepgang bij de karakters een beetje mis. Ook heb ik het idee dat Alicia soms wel heel makkelijk dingen wegwuift  terwijl er best heftige dingen bij Casa Nostra gebeuren. Maar misschien is dit ook wel omdat ze nog erg jong is en dan dingen in een ander perpectief ziet dan dat een volwassenen dit zal doen . Ze beleeft de dingen op haar manier en dat heeft de schrijfster mooi verwoord.

Wetende dat het verhaal op een werkelijkheid is gebaseerd geeft dat het verhaal net iets meer.

Een mooi verhaal over een meisje dat denkt zichzelf te vinden maar niet door heeft dat ze juist zichzelf helemaal kwijt raakt.

Ik dank uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van het recensie exemplaar

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s