“Nurdius Maximus in de lage landen ” Tim Collins

nurdius9789021674711/2015

Uitgeverij Ploegsma vertaling Reggie Naus

De Engelse schrijver Tim Collins schreef eerst alleen informatieve boeken voor volwassenen maar later ook voor  kinderen. Dit is het vierde dagboek van Nurdius.

Inhoud: Nurdius Maximus weet zeker dat hij ooit de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zal zijn. Daarom houdt hij een dagboek bij. Zodat de mensen ook over duizend jaar kunnen lezen hoe hij alles in het werk heeft gesteld de Romeinse beschaving naar de barbaren te brengen. Dat was immers hard nodig, want ze dragen rare kleren, hebben geen wc’s en geloven in suffe goden die altijd boos zijn.

De eerste delen van het dagboek van Nurdius heb ik met plezier gelezen. Na het eerste deel wel wat sceptisch want is het niet een keertje klaar. Kan je in een nieuw deel wel weer origineel uit de hoek komen?  In dit deel is dit toch weer gelukt. Het voordeel van de Romeinen is dat ze op heel veel plekken zijn geweest en veel uitvindingen hebben gedaan dus ook in dit deel was er genoeg te vertellen en te beleven voor Nurdius en zijn vriend Linos. Gezamelijk gaan ze met de vader van Nurdius en zijn leger naar de “lage landen” . Nurdius in de veronderstelling dat ze de beschaving gaan brengen maar het komt er op neer dat het leger alleen maar wil plunderen en goud voor Caesar wil mee nemen terug naar huis. En als hier en daar wat slaven mee kunnen is dat prima. In eerste instantie snapt Nurdius niets van de barbaren en gelooft hij heilig in de zaak waarvoor hij komt maar later als hij de barbaren wat meer gaat begrijpen en hij de bedoelingen van Caesar vanaf een andere kant bekijkt wordt zijn blik ook anders.  De cultuurverschillen en de cultuurschok waar Nurdius in terecht komt brengt de nodige grappige situaties naar voren wat het boek weer de nodige humor geeft. De tekeningen / lay out geheel in stijl van de vorige delen, zien er ook weer perfect uit kortom een leuke aanvulling aan de serie over Nurdius Maximus.

Hoewel het verhaal met de nodige humor is geschreven is het wel gebaseerd op waargebeurde geschiedenis. Op de site van de uitgeverij is ook een lesbrief te downloaden en achtergrond informatie wat voor leerkrachten wel zal aanspreken.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s