“Isa’s droom” Marco Kunst

Opmaak 1 9789047707066/2015

uitgeverij Lemniscaat

Achterflap: Isa wil beroemd worden. Ze ziet zichzelf al de wereld veroveren onder de artiestennaam Alysha. Al jaren werkt ze keihard om die droom te verwezelijken. Maar haar dromen worden ruw verstoord als ze tijdens een talentenjacht de grond in wordt geboord. In een opwelling neemt ze een overdosis slaappillen en raakt in coma.
Ze wordt wakker in het Binnenland, de mythische wereld van haar innerlijk. Die is er slecht aan toe: er heerst armoede, droogte en honger. Alysha, die heerst over het Binnenland, werkt aan een project waaraan alles ten onder kan gaan. Als dat gebeurt, zal Isa sterven.
Samen met de ‘nagedachtenis’ van haar overleden broer Seb en haar zevenjarige zelf Ies reist ze door de wereld van haar eigen psyche, op zoek naar een oplossing en naar andere bondgenoten in de strijd tegen Alysha.
Terwijl Isa in het Buitenland in coma ligt, begint in het Binnenland de tijd de dringen. Het wordt steeds duidelijker dat er maar één kan overleven: Isa zelf, of Alysha, haar obsessieve droom…

Het boek is al eerder uitgegeven maar is nu dus in een nieuw jasje gestoken met een schitterende kaft die veel meer aan spreekt dan de eerdere uitgave uit 2008. Als Isa in coma raakt ontwaakt ze in haar Binnenland. De boom Ikdrasil staat voor haar symbool net als dit gehele Binnenland de mythische wereld van haar innerlijk is.  In het boek zit een tekening bijgesloten met een plattegrond van het Binnenland. Benamingen als Apatia, Ignoria, Obessivië , Normerwaard, Imaginarije slaan allemaal op stemmingen omringd door de Zee van Tijd.

Terwijl Isa in de echte wereld in coma ligt ontwaakt zij dus in een voor haar vreemde wereld. Samen met de nagedachtenis van haar broer Seb gaat ze op reis door deze wereld om het te redden van de ellende waar het zich in bevindt en om uiteindelijk haar zelf te redden.  Dit geheel wordt , ondanks het zware en pittige onderwerp, vrij eenvoudig verteld. Ik denk dat je daarom kan zeggen dat het toegankelijk zou kunnen zijn qua schrijfstijl voor de wat jongere lezers maar qua onderwerp is het wel degelijk een  Young adult roman . De karakters in de boeken worden goed omschreven en komen soms verrassend en vol humor uit de hoek. Leuke uitspraken of gedrag geven het verhaal een wat luchtige insteek. Ook volgen de gebeurtenissen elkaar snel op zodat je geboeid blijft en het lekker doorleest.

Het is een mooi boek en leest heel vlot en makkelijk weg. De reis van een persoon om onder ogen te zien waarom ze zou willen leven en de strijd om dit leven te gaan leiden. Tegen je angsten en obsessies te vechten en je gevoelens en dromen weten te plaatsen. Jezelf te accepteren hoe je bent. En te overwinnen.

Een fantasierijk verhaal wat je aan het denken zet.

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het recensie exemplaar.

De afbeelding van de cover komt van de site van de schrijver.  

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s