“Moordvrienden” Natasza Tardio

moordvrienden9789049925369/2012

Uitgeverij Pimento

Inhoud: De vijftienjarige Finn schiet een leraar en drie leerlingen op zijn school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo, is erbij, maar het lijkt er op dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen  naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook nog te maken met een eerdere moord op een kleuter? En hoe kan een normale jongen bevriend raken met iemand  als Finn.

Na een spannende proloog waar Milo en Finn de peuter Daniel ontmoeten   gaat het verhaal verder in 18 korte hoofdstukken. Alle hoofdstukken voorzien van een datum en van de naam van degene die dat stuk verteld. Het verhaal heeft dus een wisselend perspectief en wordt verteld door Milo, zijn moeder Iris, advocate Yvette de Jong, misdaadverslaggever Eric Hooima en klasgenote Cindy. Het verhaal beslaat ongeveer een half jaar. Beginnende bij de mishandeling van de peuter, die later dood gevonden wordt, tot de rechtszaak tegen Milo.Vervolgens komt er nog een epiloog waar Milo een hoop vragen beantwoord en er weer een andere licht op de zaak wordt geworpen.

Ik had al andere jeugdthrillers van Natasza Tardio gelezen maar bleef nieuwsgierig naar deze titel. Door het wisselen van het perspectief voorafgaand van een proloog die veel vragen opwekt en af te sluiten met een verrassende epiloog is er een goede spanningsopbouw. Het slaat aan, doet de lezer snel verder lezen en deze formule kwam ik in haar andere boeken ook tegen. Het leest in ieder geval prettig.
Door wisseling van perspectief kijk je op verschillende manier tegen het verhaal maar ook tegen de personen aan. Je leert ze wat beter kennen en gaat nadenken over het verhaal en over het waarom de karakters handelen zoals ze doen.

Nadat het verhaal bijna aan zijn einde was dacht ik goed verhaal met goed afgesloten einde. Door de epiloog komt er een andere wending.Goed gevonden dat wel maar aan de andere kant vond ik het ook wel goed zonder die wending. Misschien was dat nu even net te veel van het goede.

Het is een actueel verhaal, zeker toen het uitkwam enkele jaren terug. Helaas zijn schietpartijen op scholen , met name in Amerika, nog regelmatig op het nieuws. De manier waarop Tardio omschrijft hoe iemand door toe gedreven kan worden is goed gedaan. Het is een verhaal over pesten, gepest worden en wanneer het te ver gaat. Ook het gevaar van het internet komt om een hoek kijken met name de invloed dat dat kan hebben op iemands leven.

Een echte aanrader, spannende thriller met een boodschap.

3 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s