“Het meisje in de trein ” Paula Hawkins

meisje in de trein9789400503885/2015

uitgeverij A.W. Bruna uitgevers

Paula Hawkins (1989)  werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Deze titel is haar thrillerdebuut en ston din Engeland en de Verenigde Staten direct op 1 in de bestseller lijsten .

Inhoud: Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dat hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze leke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft het gevoel ze persoonlijk te kennen en noemt hen Jess en Jason. Hun leven is in haar ogen perfect. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Ze stapt naar de politie met haar verhaal. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betokken is.

De tekst op het boek over de inhoud dekt de lading niet. Gelukkig niet zou ik bijna zeggen. Ook het wegzetten in de categorie thriller lukt ook niet echt. Ik moet wel zeggen dat ik bevooroordeeld was toen ik het ging lezen. Het mist de snelheid van een thriller en al snel had ik het idee waar het op uit zou draaien dus er zit een flinke dosis voorspelbaarheid in. Maar door de manier van schrijven en omschrijven en als je geen superspannende thriller verwacht is het een aardig verhaal.

Het verhaal begint met Rachel die dus dagelijks de trein neemt en er flink op los fantaseert als het gaat om de bewoners van een huis waar ze dagelijks even stil staat met de trein. Het huis staat vlakbij haar oude woning waar ze met Tom samen was. Tom woont daar nu met Anna en heeft een dochtertje. Naarmate je verder leest weet je waarom Rachel en Tom uit elkaar zijn gegaan en waarom Rachel een drankprobleem heeft. De oorzaak en de gevolgen van haar verslaving hebben een impact op alles wat ze onderneemt en de relaties die ze heeft met de andere karakters uit het verhaal.

Het perspectief wordt afgewisseld en zowel Rachel , Megan ( de vrouw die Rachel als Jess heeft gedoopt) en Anna ( de nieuwe vrouw van Rachels’ex Tom) geven hun licht op de zaak . Boven elk gedeelte staat de naam vermeldt en dat is wel praktisch. Ook staan er data boven de stukken tekst maar dat vond ik niet echt noodzaak, eerder wat verwarrend op zijn tijd omdat de data niet chronologisch zijn en daardoor wat afleiden.De terugblikken naar gebeurtenissen in het verleden van sommige zijn wel noodzakelijk om de personages en hun gedrag beter te begrijpen en dat is in het verhaal wel goed verteld. Soms letterlijk als iemand bv zijn psychiater bezoekt en verhaal doet.

De  manier waarop de karakters in het verhaal worden neergezet en hoe ze met elkaar om gaan en met elkaar te maken hebben is goed gedaan. De enige waar ik sympathie voor op kon brengen is de vriendin van Rachel , Cathy, waar Rachel bij  mag wonen nadat haar relatie uit gaat. Ze vangt haar onvoorwaardelijk op ondanks alle ergenis over haar alcoholprobleem. Iemand met engelengeduld die veel te veel aardig is. De andere figuren in het verhaal lijken allemaal een dubbele agenda te hebben en zijn niet zo aardig, voor zichzelf of voor elkaar. Dat geeft wel weer een extra tintje aan het verhaal. Is het een keer niet zoals het lijkt en zijn ze gewoon niet aardig …

Een lekker leesbare psychologische thriller met een voorspelbaar eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s