“Mr. Stink ” David Walliams

mr stink clavis9789044818451/2012

uitgeverij Clavis  vertaling Roger Vanbrabant

David Walliams (1971, Londen) is acteur en auteur. Hij zat in de jury van de talentenjacht Britain’s Got Talent en is vooral bekend van zijn samenwerking met Matt Lucas in de bekroonde sketch show Little Britain. Sinds de publicatie van zijn eerste kinderboek in 2008 wordt hij door critici de opvolger van Roald Dahl genoemd. Met zijn hilarische kinderboek Meneer Stink won  hij in Engeland al diverse prijzen. Van zijn boeken werden in Engeland al meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Inhoud: Meneer Stink is een zwerver die altijd met zijn hondje op een bankje zit. Hij stinkt vandaar zijn bijnaam. Het liefst loopt iedereen om deze zwerver heen. Chloe is een eenzaam meisje. Haar moeder is te druk en trekt haar zusje voor. Haar zusje is volgens haar perfect en pest haar altijd en haar vader heeft geen eigen mening en doet wat zijn vrouw zegt. Meneer stink is de allereerste die naar haar wil luisteren en is aardig voor haar. Als Meneer Stink onderdak zoekt wil Chloe hem in het tuinschuurtje verstoppen. Het is moeilijk om dit geheim te houden, vooral haar moeder mag het echt niet weten. Ook Meneer Stink heeft een geheim wat alles veranderd.

De 26 korte genummerde hoofdstukken zijn allen van een titel voorzien die goed bij het hoofdstuk passen. De illustraties zijn aan de hand van Quentin Blake en dat is garantie voor de nodige humor. Ze zijn erg grappig en passen goed bij het net zo grappige verhaal… De Britse humor heeft op zijn tijd een tikje sarcasme en is daardoor voor een grote doelgroep geschikt.

Na het lezen van “tante Troela” voor Boekenbijlage was ik helemaal blij geworden en zeer nieuwsgierig naar de andere boeken van David Walliams. Dit is het tweede boek wat ik van hem gelezen heb, dit is ook het tweede boek wat hij schreef. De stijl is hetzelfde qua humor, zinsopbouw en vertelwijze. Als je zijn boeken leest kan je je gezicht niet in de plooi houden. Maar Walliams schuwt er niet voor om zaken als pesten, eenzaamheid en verdriet te bespreken. De karakters uit de boeken worden zeer uitvergroot weergegeven waardoor het bijna absurd wordt maar hierdoor worden de wat zwaardere onderwerpen juist luchtig verteld.

In Engeland wordt hij door onder andere The Times gezien als de nieuwe Roald Dahl. Als je van die vertellingen houd of van de Nederlandse Tosca Menten moet je zeker in deze boeken duiken !

tante troela clavisOp Boekenbijlage vind je de  recensie van mij en Femke over het boek  Tante Troela

Hardop lachend lezen!

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: Kinderboeken in het zonnetje: de boeken van David Walliams… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s