“Bron” Rik Raven

bron rik raven9789460860232 / 2011

uitgeverij  Books of Fantasy

Op de achterzijde van het boek las ik het volgende: Rik Raven houdt van vehralen die zich afspelen in onze wereld, waar ineens niets meer is zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Dit plus haar persoonlijke boodschap in het boek” laat mij je meenemen naar mijn bron der verhalen” trokken mij al snel over de streep snel in dit boek te beginnen.

Achterflap:Rolf Dorinth leek het te hebben gemaakt. Hij is getrouwd met de vrouw van zijn dromen én heeft de baan van zijn leven : schrijver. Zo’n perfect bestaan kan alleen maar ellende bregen.. Wat doe je als de inspiratie opraakt? Wanneer zijn “bron van verhalen” opdroogt en de fantasie het lat afweten brokkelt zijn mooie leventje af. Of toch niet? Want was daar niet een vonk voor een nieuw idee?  Een mystiek verhaal, zo mooi dat het zichzelf lijkt te schrijven?  Terwijl het leven om hem heen ineenstort, bouwt de auteur, samen met buurjongen Luuk aan een nieuw verhaal dat steeds diepere sporen in het echte leven nalaat. Maar wat een zegen leek, blijkt een vloek. Er is iets gruwelijk mis..

Het boek leest in een rap tempo en zeer prettig. Doordat het verhaal zich in eerste instantie  afspeelt in de tegenwoordige tijd en in het dagelijkse leven zit je snel in het verhaal. Je maakt kennis met de schrijver Dorinth die eigenlijk alleen nog maar oog heeft voor drank en zijn vrouwelijke fans. Je hebt alle begrip voor zijn vrouw die haar koffers wil gaan pakken. Dorinth heeft te kampen met een writers-block wat zich op een gegeven moment lijkt op te lossen. Om niet al te veel weg te geven van het verhaal zal ik niet al te veel over de inhoud vertellen. Dorinth begint aan een nieuw verhaal en het verhaal van het hier en nu worden afgewisseld met passages uit zijn nieuwe verhaal. Al snel blijkt dat hij het niet alleen af kan omdat hij zoals altijd in de huid van zijn personages wil kruipen maar nu lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Hij weet niet of het de drank is die zijn verhaal zo levensecht maakt of wat anders en besluit hulp te vragen aan zijn buurjongen Luuk.  Luuk gaat hem helpen zijn verhaal op papier te krijgen zodat hij weer een boek uit kan gaan geven en zijn vrouw weer voor zich te winnen.

Rik Raven weet de afwisseling tussen de twee werelden ( het fictieve van het verhaal en het verhaal van Dorinth) goed af te wisselen maar ook buitengewoon goed met elkaar te verweven. Zo worden de twee ogenschijnlijke losse verhalen één geheel wat zeer prettig wegleest. Het taalgebruik is duidelijk en bondig. Er is geen overdreven gebruik van moeilijke en aparte namen maar het gaat over “gewone”mensen waardoor het misschien juist wel wat heftiger kan zijn omdat het bij je om de hoek kan gebeuren.

Het is een origineel en heel anders soort fantasy-verhaal dan dat ik tot op heden gelezen heb maar ik ben blij dat ik deze schrijfster ontdekt heb.

Een leuke knipoog vond ik dat het karakter Jack uit haar andere boek “Zucht” ook een kleine rol speelt in dit verhaal.

De afbeelding van de cover komt van de site van de schrijfster.

Ik kwam via de crowdfunding veiling voor “Bloedwetten” in het bezit van dit boek.

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s