“Dwaaleiland” Melissa de la Cruz

dwaaleiland9789000346295 /2015

Uitgeverij Unieboek/ Van Goor vertaling : Annemarie de Vries

In opdracht van Disney schreef Melissa de la Cruz dit boek behorende bij de Disney-film Descendants. De kaft spreekt aan en er staat zelfs op “Het” boek bij de film. Wat mijn na het zien van de trailer wel op het verkeerde been heeft gezet. Gelukkig las ik eerst het boek en dat is wel aan te raden zodat je niet een verkeerde smaak (van de cover-appel) in je mond krijgt..

Achterflap: Jaren geleden zijn de schurken uit het koninkrijk Auradon verbannen naar Dwaaleiland. Auradon wordt geregeerd door Beest met aan zijn zijde zijn vrouw Belle en hun zoon Ben staat op het punt de scepter over te nemen. Dwaaleiland heeft een koepel zich heen dat verhindert het gebruik van magie. Terwijl Malafide, Jafar, Cruella en de boze koningin terugverlangen naar hun hoogtijdagen als gemene magiërs, weten hun kinderen niet beter dan dat ze leven in een donkere, sobere en vooral slechte wereld.  En daar gedragen ze zich ook naar. Mal wel net zo angstaanjagend als moeder Malafide zijn en terroriseert iedereen. Jay steelt alles wat los en vast zit om vader Jafar te pleasen. Evie wil net zo mooi zijn als haar moeder de boze koningin en Carlos zorgt dat er niets gebeurt met de bontjassen van zijn moeder Cruella. Wanneer Mal Carlos dwingt een groot feest te geven , gebeurt er iets vreemds. Mogelijk is er weer magie op Dwaaleiland?

Zoals gezegd de cover en de tekst op de achterzijde spreken aan. En vol plezier begon ik met lezen. Het gegeven voor het verhaal spreekt immers zeer tot de verbeelding. En al lezende zie je de Disney figuren voor je. Alleen tijdens het lezen zijn voor mijn gevoel de kinderen veel jonger dan ze zouden moeten zijn. Ze zouden rond de 16 zijn maar ik zag kinderen van rond de tien voor mij rond huppelen.  Op zich doet dat niet af van het verhaal maar ik vind het daardoor niet echt een Young Adult. Qua eenvoudige schrijfstijl zou ik het eerder een kinderboek vinden voor kinderen van de bovenbouw van de basisschool. Net als de tekenfilms van Disney. Hierdoor viel het boek een beetje tegen voor mij omdat ik er in dook als een Young Adult en dan heb je toch andere verwachtingen dan bij een kinderboek/jeugdboek.

De schrijfstijl is dus eenvoudig en de beschrijvingen wat oppervlakkig, terwijl Disney juist bekend staat  om oog voor detail zodat er weinig aan de fantasy over blijft. Ook bleef de spannende factor , wat je verwacht bij schurken en slechterikken voor mij weg, wat ik een beetje teleurstellend vond. Het las als een echte Disney tekenfilm en ik zag het hele verhaal ook als een tekenfilm voor me.

Het boek is een luchtig en oppervlakkig verhaal maar zal zeker door Disney liefhebbers en jonge lezers (vanaf 10 a 12 jaar)  leuk gevonden worden.

Na het lezen heb ik de trailer van de film gezien. Het boek is zeker niet “het” boek bij de film maar het verhaal vóór de film en is zeker aan te raden om het te lezen voor je de film gaat kijken omdat het een leuke aanvulling kan zijn. En door het ‘gemene’ zeer open einde, voel je je gewoon verplicht om de film te gaan kijken dus dat is aan de ene kant wel een slimme zet geweest… (als dat de bedoeling was van de schrijfster..)

De afbeelding van de cover heb ik van de site van de uitgeverij

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s