“Vals” Mel Wallis de Vries

vals9789026138867 /2010

Ik las de 7e druk 2015. Uitgeverij Fontein

Mel Wallis de Vries is de succesvolste jeugdthriller auteur van dit moment. Haar boeken zijn meerdere malen bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. In 2012, 2014 en 2015 won zij de “Prijs van de Jonge Jury”met “Vals”, “Klem” en ” Wreed”.

In “Vals” gaan de vriendinnen Abby, Kim, Pippa en Feline tijdens de kerstvakantie logeren in een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, geen bereik met hun telefoons en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Dan verdwijnt Kim opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat ze terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op.

De uitgeverij heeft gekozen om de jeugdthrillers uit te geven met een elastiek om de kaften heen wat er uit ziet als een rood/wit politielint wat altijd op een plaats delict wordt gespannen. De herkenbaarheid is daardoor groter en zodra ik een boek zie met zo’n zelfde band pak ik het boek op om de achterkant te lezen. klem Het trekt aan en wekt de nieuwsgierigheid op.

“Vals”is in stukken verdeeld. Elke stuk wordt verteld door één van de vier vriendinnen. Voor elk gedeelte staat de naam van de persoon vermeldt die aan het vertellen is. Doordat je op deze manier ook vier verschillende blikken op het verhaal krijgt leer je de meiden beter kennen. Hun gevoelens, denkwijzen en onzekerheid komen zo beter naar voren. En het blijkt dat ze elkaar lang niet zo goed kennen als ze denken te doen.

Door deze verteltrant en de spanningsopbouw blijf je geboeid tot het einde van het verhaal. Er zijn een paar extra spannende, enge scenes waarbij je op het verkeerde been wordt gezet door de schrijfster. Hierdoor krijgt het einde een verrassende wending.

Dit is het derde  boek wat ik van Mel Wallis de Vries gelezen heb en elke keer weet ze me weer te verrassen!

Voor http://www.ikvindlezenleuk.nl schreef ik van dit boek een recensie in het kader van #zomerlezen

http://www.ikvindlezenleuk.nl/2015/07/mel-wallis-de-vries-vals/#more-14300

de afbeeldingen van de covers komen van de site van de schrijfster

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s