“de ongelooflijke zoektocht van Millie Bird” Brooke Davis

millie bird9789026329517 / 2015

Uitgeverij Ambo/Anthos  vertaling Harry Pallemans

Brooke Davis is universitair docent en boekverkoper in Perth. Dit is haar debuutroman. De vertaalrechten  zijn aan vijfentwintig landen verkocht en het kwam direct op de nummer 1 plaats in de Australische bestsellerlijst.

Achterflap: Millie is zeven wanneer haar moeder haar in een verwarde bui alleen achterlaat in een warenhuis. Vlakbij woont de 82-jarige Agatha Pantha. Sinds het overlijden van haar man is ze het huis niet meer uit geweest en vanachter het raam leeft ze haar boosheid uit op voorbijgangers , tot ze Millie langs ziet lopen. Ondertussen ontsnapt de 87-jarige Karl de Typist in een moment van onbezonnenheid uit het verzorgingstehuis, op zoek naar avontuur. De drie ontmoeten elkaar  en gaan samen op reis, dwars door Australië. Millie om haar moeder te vinden, Karl om te leren hoe hij een echte man moet zijn en Agatha omdat ze wil dat alles weer wordt zoals het ooit was…

Het boek wordt vergeleken met “de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”. Zoiets schept voor sommige verwachtingen maar voor mij enige twijfel om het boek op te pakken. Bovengenoemde titel kon me niet in zijn geheel boeien. Na het lezen van “Millie Bird” is de enige overeenkomst denk de bizarre roadtrip, de aparte karakters die elkaar vinden en de ongeloofwaardigheid van het verhaal waardoor het juist aanspoort tot lezen. In tegenstelling tot de 100-jarige man heeft dit meisje van zeven mij wel weten te boeien zodat ik met een aardige vaart het boek heb uitgelezen…

David’s schrijfstijl is lekker leesbaar, korte zinnen, geen moeizame afdwalingen of woordkeuze. Door het verhaal vanuit een afwisselend perspectief te vertellen leer je de Millie, Karl en Agatha wat meer kennen. In het begin ogen ze wat oppervlakkig maar in de loop van het verhaal lees je hun verleden en gedachten en worden ze wat meer eigen.  Het verhaal is doorspekt van herinneringen en weetjes, feitjes en gedachtenspinsels van deze drie karakters. Millie is zeven en haar gedachten zijn soms wat ongeloofwaardig voor een meisje van zeven maar daar moet je denk een beetje over heen lezen.  Al gebeurd er tijdens deze lange roadtrip niet al te veel onderweg zit er toch de nodige humor in die het verhaal lekker luchtig maakt en aangenaam om verder te lezen.

Het hartveroverende verhaal is het voor mij niet geworden maar wel een heerlijk boek om in te duiken.  Complimenten nog voor de omslagillustratie .De tekst “hier mam” slaat op de briefjes die Millie voor haar moeder achterlaat om gevonden te worden door haar moeder. Buiten het feit dat ie goed slaat op het verhaal en met name de Engelstalige titel “lost and found” is het een echte eye-catcher en alle reden om het boek op te pakken.

Onderstaande boektrailer komt van de site van de uitgeverij

De afbeelding van de kaft komt van de site van de uitgeverij.
Ik las dit boek tijdens de #OHMYBOOKATHON en voor  #boekperweek

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s