“Papertowns” John Green

papertowns 9789047707370 /2015

Uitgeverij Lemniscaat  vertaling Aleid van Eekelen-Benders

John Green (1977) studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en besloot dat hij priester wilde worden. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier in een kinderziekenhuis, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren  leven met de dood van iemand die ze liefhadden. Green recenseerde en maakte radioprogramma’s voordat hij fulltime boeken ging schrijven.

Bekend met “the fault in our stars”  waarvoor hij in 2011, via het Nederlands Letterenfonds, twee maanden in Amsterdam doorbracht om het af te schrijven, ontving ik  nu van uitgeverij Lemniscaat de titel Papertowns wat nu ook als film te zien is.  Ik was zeer benieuwd of ik ongeveer hetzelfde kon verwachten of dat ik verrast zou worden met deze titel.

Achterflap: Als Q en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen, maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten. De volgende dag is ze verdwenen. Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontcijferen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar het mysterieuze meisje, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar en Lacey, een vriendin van Margo. De vraag is of Margo wel gevonden wil worden…

Het boek wordt verteld door Q en is verdeeld in drie delen. Het eerste deel waar we Q en Margo ontmoeten, hoe ze negen jaar later hun eigen leven lijken te leiden en hoe Margo Q meesleept op een nacht door de stad. Een nacht van wraak nemen voor Margo maar ook laat ze Q de stad zien door anderen ogen. Ook verteld ze dat soms steden van papier zijn en mensen ook vaak van papier lijken. Als Margo een dag later verdwenen is volgt het tweede deel waarin Q zijn zoektocht begint door het proberen te vinden van aanwijzingen en deze uit te  puzzelen. Zijn vrienden maken zich meer druk om hun diploma uitreiking en eindfeesten maar helpen hem toch. Het derde deel is een roadtrip van de vier vrienden en beslaat 20 uur, boven elk hoofdstuk staat het uur vermeldt. Ze hebben namelijk 20 uur voordat Margo weer vertrekt. Denken ze..

De indeling van het verhaal in deze drie stukken is prettig leesbaar. Net als de toegankelijk schrijfstijl van Green. Hij weet de personen goed neer te zetten, het verhaal de nodige snelheid te geven waardoor het lekker doorleest en naast de dagelijkse beslommeringen van de Amerikaanse jeugd zo vlak voor het eindexamen is er de nodige thrillerachtige spanning omdat je toch wel wilt weten wat Margo bezielt heeft en waar ze zit.
Halverwege wordt de titel van het boek uitgelegd. Papertowns, steden die op landkaarten wel bestaan maar in het echt niet. Dan begrijpt Q ook wat Margo bedoelde tijdens de nacht voor haar verdwijning

Green wist mij te boeien vanaf de eerste bladzijde en ik vond het boek zelfs beter dan ” the fault in our stars”. Misschien is het een beetje appels met peren vergelijken maar ik vond het gewoon beter geschreven, beter in elkaar zitten en heb van het verhaal genoten.Hij weet zich goed in te leven in wat de jongeren bezig houdt en wat ze denken. Ook de interactie met de volwassenen zijn, af en toe met een glimlach, goed weergegeven.

Als je graag y.a. boeken leest is dit zeker een aanrader !

 

De foto van de omslag komt van de site van de uitgeverij.
Ik wil graag Taïs Vezo van uitgeverij Lemniscaat bedanken voor dit recensie exemplaar

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s