“de grote stilte ” John Boyne

grote stilteisbn 9789022570418

“de grote stilte” John Boyne Uitgeverij de Boekerij

Inhoud : In 1972 gaat de jonge Odran Yates naar het seminarie om opgeleid te worden tot priester, omdat zijn moeder hem ervan heeft overtuigd dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Zijn beste vriend is voor het gerecht gesleept, collega’s gevangengezet en vele jonge parochianen getekend voor het leven.

Een schitterende roman over de Kerk in Ierland, over vriendschap en vertrouwen, over moed en lafaards. John Boyne heeft een heel mooi verhaal neer gezet.

Op het moment dat de Kerk zijn status verliest door alle verhalen over misbruik blikt de priester Odran terug. Je leest over zijn jeugd, hoe hij er toe kwam priester te gaan worden en welk pad hij daarvoor heeft bewandelt. Je leest over hoe in het begin van zijn priesterschap mensen hem overstelpten met respect en hoe dat in de loop der jaren veranderde in de situatie van nu vol haat en een verloren vertrouwen in de Kerk.  Odran zelf heeft het ook moeilijk met de situatie waar de Kerk zich nu in bevindt, hoe ze reageren als instituut op beschuldigingen en hij weet ook niet zo goed wat zijn rol daar in is. Is hij net zo schuldig of heeft hij er echt niets aan kunnen doen.

Doordat er gekozen is het verhaal te vertellen door de ogen van deze priester en het verhaal klein te houden voel je je heel betrokken bij de hoofdfiguur die, al staat hij aan de verkeerde kant in het gehele proces, eigenlijk ook een slachtoffer is van de hele situatie. Het verhaal speelt zich af onder gewone mensen, zonder de boel op te blazen en is heel basic gehouden. Dat maakt het des te treffender en mooier.

Het verhaal maakte grote indruk op mij en toen het uit was moest het nog even bezinken. Ik werd er stil van…

De foto van de kaft komt van de site van de uitgeverij. Ik wil uitgeverij Boekerij bedanken voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar

Advertenties

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s