“Liever geen applaus voor ik leef” Sander van Leeuwen

liever geen applausisbn 9789029090421 / 2015

Uitgeverij Meulenhoff

Sander van Leeuwen (1986) heeft psychologie gestudeerd in Leiden. “Liever geen applaus voor ik leef” is zijn debuutroman.

Achterflap: De vierentwintigjarige Thomas is vastgelopen. Zijn dagen zijn een aaneenschakeling van herhalingen en hij voelt zich niet meer dan een voetnoot in het leven van anderen. Hij probeert zichzelf wanhopig in beweging te brengen, maar er verandert niets. Tot hij een brief krijgt van een meisje dat hij niet kent: Anna. Ze woont in Schotland en stuurt hem vanuit het niets zeer persoonlijke brieven. Thomas kan het niet laten om terug te schrijven en er ontstaat een briefwisseling. De brieven van Anna worden steeds somberder. Ze doen Thomas denken aan zijn beste vriend Frank, die een aantal jaren geleden uit het leven stapte. Hij wil Anna redden. Maar zo eenvoudig blijken de zaken niet te liggen.

Na een proloog worden in 23 genummerde korte en bondige hoofdstukken het verhaal van Thomas en Anna verteld. Gedurende het verhaal worden muziekstukken aangehaald waarin verwezen wordt in het nawoord. Het verhaal is een chronologische vertelling en worden onderbroken door de brieven die Thomas en Anna heen en weer sturen. De brieven worden persoonlijker en van de kant van Anna somberder en door de reactie van Thomas hierop krijg je steeds meer een beeld van Thomas. Zijn karakter wordt goed uitgewerkt en zijn moedeloosheid en depressie door zijn eentonige leven kan je heel goed begrijpen. Afgestudeerd, geen passend werk maar een avondbaan als schoonmaker, zijn twijfels over zijn relatie en het leven maar dan toch zo resoluut dat hij Anna wil gaan redden. Zijn tocht naar Schotland en wat hij daar aantreft is zeer verrassend en geeft het verhaal een originele en aparte wending die ik niet had verwacht en een moment van kippenvel opleverde.

Een heel mooi debuut en hopelijk het begin van nog meer mooie romans!

 

Ik dank uitgeverij Meulenhoff voor dit recensie exemplaar. De foto van de kaft komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s