“Het huis aan de Sont” Dolores Thijs

het huis aan de sontisbn 9789460682124 / 2015

Het huis aan de Sont , Dolores Thijs. Uitgeverij Marmer.

Dolores Thijs is journalist en schrijver. Ze debuteerde begin jaren tachtig met de roman “Vrouwenval”, waarmee ze de Prijs van het Beste Literaire Debuut in België won. Daarna volgde meerdere romans.Als freelance journalist schreef ze voor vrijwel alle grote bladen.

Al bij haar allereerste bezoek aan het landgoed Rungstedlund raakte Dolores Thijs gefascineerd door het leven van Karen Blixen. Tijdens een bezichtiging van het landhuis ontmoette ze haar voormalige huishoudster en er ontstond een unieke vriendschap tussen hen beiden. In zeer persoonlijke gesprekken vertelde Caroline Carlsen veel, zo niet alles, over de dertig jaren met Karen Blixen, tot haar overlijden in 1962.  Het is hét vervolg op Out of Africa, de autobiografie van Karen Blixen.

Achterflap: Na de dood van haar vriend Denis Finch Hatton en het debacle met de koffiefarm in Kenia verlaat Karen Blixen in 1931 haar geliefde Afrika en keert ze terug naar haar geboorteland Denemarken. Eenmaal terug op Rungstedlund, het landgoed van haar familie, probeert ze niet alleen een niet leven op te bouwen, maar zich ook te verzoenen met het verleden. In de beslotenheid van haar imposante landgoed creëert ze een eigen, wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten en rituelen. Ze organi- seert mysterieuze bijeenkomsten waarbij de maan wordt geëerd en vindt er genoe- gen in haar personeel de stuipen op het lijf te jagen.

“wie niet leest kan net zo goed dood zijn ” quote Blixen.

Het vlot leesbare boek is verdeeld in drie delen gevolgd door een epiloog, nawoord, dankwoord  een korte biografie van Blixen en een bronvermelding. Het verhaal start als Caroline Carlsen komt solliciteren naar de betrekking van huishoudster bij ‘de Barones’zoals Blixen zich laat noemen. Ze krijgt de betrekking en samen met haar zoontje Nils wordt ze onderdeel van dit markante huishouden. Caroline heeft het gevoel terug te zijn geworpen in de vorige eeuw omdat Blixen tegen elke vorm van modernisering is en zich vastklampt aan het verleden, met name haar tijd in Afrika. Samen met Caroline ondervind je dit gevoel.  Je krijgt een heel ander en persoonlijker beeld van de Barones omdat je haar ziet vanuit de ogen van Caroline. Naast de beroemde persoonlijkheid is er ook de vrouw die snakt naar erkenning ( waarvan ze vind dat ze dat in eigen land niet krijgt) en liefde en vriendschap. Ze heeft zelf nooit een kind kunnen opvoeden en ze claimt Nils waarbij je de gevoelens van jaloezie en ongemak van de moeder Caroline bijna kan proeven.
Het is heel lang geleden dat ik het boek van Blixen zelf heb gelezen en misschien moet ik het na deze roman weer eens herlezen. Ik weet zeker dat ik het met andere ogen ga bekijken. De film “out of Africa”heb ik nooit gezien maar gezien de mening van Caroline en Nils sloeg die de plank flink mis dus is dat geen gebrek.

Ik had het een leuke aanvulling gevonden als er de mogelijkheid had geweest voor wat fotomateriaal. Sowieso van Caroline maar ook van het landgoed om je wat meer te kunnen baden in die tijdsgeest.

Verder vond ik het een mooi en af en toe zeer ontroerend verhaal over een vrouw die Afrika niet los kon laten maar ook over het leven en de mensen op het landgoed Rungstedlund .

 

 

 

Ik las dit boek op verzoek van het Marmer’lezerspanel.  De afbeelding van de kaft komt van de site van uitgeverij Marmer. Ik dank uitgeverij Marmer voor het leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s