“Oma mag ik mijn pop terug? ” Mark Haayema

oma mag ik mijn pop terugisbn 9789082283402/2015

uitg. Azulkids

Mark Haayema (Hardenberg, 1985) is theatermaker, zanger, acteur en schrijver. Hij schreef eerder de kinderboeken: De Held van alle Helden (2011),  Joep! (2013) en De vriendelijke draak (2013).
Mark is geregeld te zien in het jeugdtheater. Voor Theater Gnaffel schreef hij de tekst voor De vriendelijke draak; in 2013 herschreef hij de tekst tot een boek, geïllustreerd door kunstschilder/illustrator Marius van Dokkum. Voor “Oma mag ik mijn pop terug?”werkte Haayema opnieuw samen met Van Dokkum. Dit boek wordt in 2015 door Theater Gnaffel bewerkt tot een voorstelling. Ook speelde Haayema in musicals als Alfred J. Kwak, Ja Zuster Nee Zuster, Woezel en Pip  en Warhorse.  Mark is ambassadeur van de Stichting ‘De Upside van Down’.

Over de inhoud:

Fien gaat elke zondag met haar pop naar oma. Ze doen spelletjes en eten koekjes. De koekjes zijn veel zachter dan bij haar thuis. Oma vergeet veel. Ze vergeet zoveel dat ze op een dag moet verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige opa’s en oma’s . Pop mag bij haar logeren. Maar als oma niet meer weet waar ze Pop heeft gelaten, moet Fien in actie komen.

Dit mooie prentenboek met hard kaft telt 49 blz. Korte duidelijke zinnen en mooie grote illustraties. Een heerlijk voorleesboek waarbij de illustraties goed bij het verhaal passen.

Het verhaal wordt verteld door de zesjarige Fien. Zij verteld hoe het met haar oma gaat en wat er gebeurd. De teksten zijn kort en bondig maar vooral grappig, ontroerend en herkenbaar. Het maakt een moeilijk onderwerp als dementie, maar ook het verhuizen van een verzorgingshuis ( een flat met veel opa’s en oma’s ) naar een pg-huis, het lopen met een rollator en het dragen van incontinentiemateriaal op een kinderlijke , eenvoudige maar vooral treffende manier duidelijk en bespreekpaar.

“Pop slaapt nu al heel lang bij oma. Al meer dan tien nachtjes. ‘Maar alleen kinderen hebben toch een pop? ‘vroeg ik. Mama glimlachte. ‘Misschien is oma nu weer een beetje kind geworden. ‘Oma vergeet nu wel heel erg veel, ze is zelfs vergeten dat ze geen kind meer is. ‘ ”

Beroepsmatig lees ik veel boeken die over dementie gaan of betrekking hebben op de oudere zorgvrager en /of familie. Dit boek heeft mij, met name door de humor en de benadering van het onderwerp, zeer ontroerd en ik vind het een aanrader voor een ieder die samen met zijn/haar (klein-) kind hierover meer wil lezen.

de afbeelding van de kaft komt van de site van azulkids

2 Comments

  1. Pingback: Wereld Alzheimer Dag 2015 | conniesboekkies

  2. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s