“Kinderspel”Marianne&Theo Hoogstraten

IMG_71919789461090621

uitgeverij de Crime Compagnie 2012

Marianne en Theo Hoogstraten hebben al meerdere thrillers op hun naam staan. De titels “lokvrouw’ en “machteloos’ belandden op de longlist van de Gouden Strop. Ik heb al meerdere titels van dit duo gelezen en deze wat oudere titel lees ik in het  kader van de leesuitdagingen 2015.

In dit verhaal heeft de hoofdfiguur Sylvia een zeer drukke baan als tandarts en de zorg voor haar vijfjarige dochter. Ze is gescheiden en heeft haar leven net weer op de rails als in Nederlands een reeks aanslagen wordt gepleegd. Mensen worden angstig. Sylvia gelooft dat zulke dingen zich ver van haar bed afspelen. Dan is er een gebeurtenis die haar leven op zijn kop zet en zij het middelpunt wordt van een gruwelijk spel van een niemand ontziende terrorist.

Na een proloog telt dit 300 pagina’s lange verhaal, 44 hoofdstukken en een epiloog en vervolgens nog een korte verantwoording.  In de verantwoording wordt verteld waar de informatie over de denkbeelden van Breivik (de Noor die in die periode vanwege aanslagen in de actualiteit was) en de informatie over de Paardenmarkt aan de kust van België vandaan komt. Doordat de situatie met Breivik in het boek verweven was brengt dit het verhaal dichterbij de werkelijkheid. De uitgeverij speelde daar op in door het boek vrij snel uit te geven. Gelukkig is het boek door deze toevoeging niet gedateerd en kan het nu, enkele jaren later, en de komende jaren nog goed gelezen worden.

Het verhaal heeft een goede spanningsopbouw en de karakters in het verhaal zijn goed omschreven waardoor je hun doen en laten ook begrijpt. Er zijn een aantal goede wendingen bij de hoofdfiguren die je op het verkeerde been kunnen zetten en die de spanning er goed in houden. De hoofdfiguur Sylvia is tandarts en ook hier heeft het duo veel research naar gedaan, de behandelingen worden, naar mijn idee iets te, uitgebreid omschreven in het verhaal. Persoonlijk vond ik dat niet echt relevant voor het verhaal al is het te prijzen dat schrijvers veel research doen en dicht bij de werkelijkheid willen blijven zodat de verhalen die ze vertellen toch wel heel dichtbij kunnen komen.

Voor mij één van de betere titels van Marianne en Theo Hoogstraaten !

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s