“de mooie voedselmachine” Giulia Enders

voedselmachineisbn 9789024565863

2014 uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Toen iemand mij vertelde dat hij een grappig boek aan het lezen was over charmante darmen ( orginele titel is “Darm mit Charme”), terwijl ik zelf in een saai anatomieboek aan het lezen was over de spijsvertering, was mijn interesse gewekt.  Een Twitterberichtje leverde mij de titel en schrijfster op zodat ik in dit boek kon duiken.

“De mooie voedselmachine: alles over de darmen een onderschat orgaan”, nou dat beloofde wat. Op de achterzijde staat verder nog :

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur voor ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Giulia Enders heeft een vrolijk, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering. Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes en recente wetenschappelijke inzichten. Haar doel is: iedereen meer kans geven op gezondheid.

Een  mooi doel, een mooi streven en al zouden mensen niets doen met de inhoud van het boek, de tips en weetjes over een gezonde darmflora hebben ze in ieder geval  tot zich genomen en een nuttig maar vooral ook luchtig geschreven boek gelezen over een onderwerp waar mensen soms geheimzinnig en verre van luchtig over spreken. Je darmen, de darmflora, je ontlasting, de darmgassen niet voor iedereen een onderwerp waar je het makkelijk over hebt. Misschien draagt dit boek ook een steentje bij omdat uit de taboe-sfeer te halen want ook de koning stinkt op het toilet!

Zelf vond ik het een prettig leesbaar boek en ik heb er meer van opgestoken dan het hoofdstuk in dat saaie anatomieboek waar ik het over had. Het boek wordt verder opgesierd met cartoonachtige tekeningen van Jill Enders, inderdaad de zus van de auteur. Ze passen goed bij het verhaal en door hun eenvoud maken ze het verhaal nog toegankelijker.

Kortom een must voor iedereen die wel eens een kijkje zou willen nemen in het darmstelsel en wil weten hoe het werkt maar vooral ook hoe de invloed is op het algehele lichamelijke en psychische gestel van de mens.

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s