“Treiterkoppen, Smartphones en Poolparty’s “Carolien Kruijs

treiterkoppenisbn 9789462036208

uitgeverij Boekenbent 2014 , 200 blz

Carolien Kruijs werkt als leerkracht van groep 7 op een basisschool. Daarnaast geeft ze faalangstreductietrainingen. Dit is haar tweede boek wat over pesten gaat.

Achterflap: Jeroen (groep 8) heeft het niet gemakkelijk op school. Hij komt uit een arm gezin en wordt gepest door Cesar en Alex. Carmen wil graag ouder lijken dan ze is en zoekt op het internet naar verkering. Als ze haar internetdate Vincent voor het eerst ontmoet,blijkt hij anders te zijn dan ze dacht. Denise wordt slachtoffer van internetpesten en Cesar raakt bijna gameverslaafd. Jeroen wordt van de verdrinkingsdood gered door Cesars vader, die hem  een bijzonder aanbod doet. Met grote gevolgen voor Jeroen en zijn moeder. Als het gemeentezwembad gesloten dreigt te worden, slaan de kinderen de handen ineen. Ze bedenken een flashmob om handtekeningen te verzamelen, zodat het open kan blijven. Verder gaat de klas nog op  kamp en is er natuurlijk de eindmusical, waarbij  twee kinderen hun rol wel heel erg serieus nemen als ze elkaar zoenen op het toneel.

Een heel verhaal op de achterkant en naar mijn idee geeft het teveel weg over de inhoud van het boek. De tekst had wat korter gemogen om de nieuwsgierigheid wat meer te prikkelen.   De paperback ziet er verder goed uit met een vrolijke illustratie op de voorzijde van Anet van de Vorst. Het verhaal zelf beslaat hoofdstukjes van elke 2 a 3 pagina’s die afwisselend door de hoofdfiguren ( Jeroen, Denise, Alex, Cesar, Carmen, Vera en de juf) worden verteld. Boven elk stukje staat de naam van de verteller. Hierdoor krijg je verschillende kanten van het verhaal wat je een beter beeld geeft van wat er gebeurd en hoe de kinderen het ondervinden.

Er komen verschillende thema’s in het boek aan bod waarbij pesten, grooming en gameverslaving de belangrijkste zijn. Pesten is helaas een onderwerp van alle tijden maar in de tijd van de sociale media zijn er nog meer aspecten bij gekomen. Pesten via het internet en grooming zijn helaas ook  zaken waar de kinderen soms op jonge leeftijd mee te maken krijgen zonder dat ze de gevolgen kunnen overzien.

Een boek als dit, speciaal geschreven voor de kinderen van de bovenbouw van de basisschool, is zeer toegankelijk en waarschuwt kinderen wat er allemaal kan gebeuren, wat de gevolgen er van kunnen zijn en dat ze op moeten letten en ook op elkaar moeten letten. Dit alles zonder een betweterige vingertje of ondertoon omdat het verhaal gewoon lekker leest. Het is belangrijk dit soort onderwerpen aan te bieden aan deze leeftijdsgroep. Met name kinderen die er niet snel over zullen praten zullen het fijn vinden dit in een verhaal terug te vinden.  Eigenlijk zou het in elke schoolbibliotheek moeten staan en elke leerkracht en ouder zou het moeten kunnen lezen. Je staat er soms niet bij stil dat kinderen op  jonge leeftijd al met dit soort zaken te maken kunnen krijgen. Sommige ouders weten niet eens wat grooming is en eerlijk gezegd vroeg ik mijn dochter wat het was (voor ze het boek las) en die kon het mij heel duidelijk uitleggen. Daar hadden ze het op school over gehad vertelde ze me. Zo zie je soms weet je kind meer dan je denkt.

Kleine kanttekening van mijn kant is de leeftijdindicatie die ik tegen kwam aangaf van 10 plus. Persoonlijk zou ik zeggen vanaf groep 6 van de bovenbouw. Qua leeftijd en leestechnisch kunnen ze dit boek wel lezen.  Het boek is namelijk eenvoudig geschreven. Qua onderwerp zouden oudere kinderen het ook zeker kunnen lezen maar ik denk dat die het qua schrijfstijl misschien te eenvoudig zullen vinden.

Ik ontving het boek van de schrijfster als Twitter-actie-prijs. Zowel Femke ( zie Femke’s hoekje voor haar recensie) hebben het met plezier gelezen.

De afbeelding komt van de site van de schrijfster

Advertenties

7 Comments

 1. Beste Carolien Kruijs,
  Ik heb uw boek ook gelezen en ik vond het echt een heel leuk boek en heb daarom besloten dat ik mijn boekbespreking van groep 8 over Treiterkoppen, Smartphones en Poolparty’s ga houden!
  Alleen ik kan geen informatie over u vinden… zou u misschien mij wat informatie kunnen sturen??
  Groeten,
  Fedra

  Like

 2. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s